21. SRPANJ 1456.

Ivan Kapistran i Sibinjanin Janko pobjeđuju Osmanlije kod Beograda

Beograd
Foto: www.be0grad.com
21.07.2014.
u 03:54

Tri tjedna nakon pobjede, zbog velikog broja nepokopanih tijela u beogradskoj okolici, u logoru Hunjadijeve vojske izbila je kuga, od koje je najprije umro Hunjadi, a nedugo za njim i njegov suborac Ivan Kapistran

Godine 1456., poslije pada Carigrada, stanje na istoku kraljevstva ponovno se pogoršalo, pa se Mehmed II. opet okrenuo Balkanu. I dok se Janko Hunjadi (u narodnim pjesmama prozvan Sibinjanin Janko), grof bistrički, tamiški župan, severinski ban, erdeljski vojvoda i beogradski kapetan, pripremao se kako obraniti Beograd od sultana Mehmeda, kršćani su se sa svih strana, predvođeni slavnim franjevačkim propovjednikom, svecem Rimokatoličke crkve Ivanom kapistranom, udružili kako bi zajedničkim snagama odbili pošast s istoka.

Kad su u lipnju 1465. Osmanlije pod Mehmedom II. udarili na Beograd, Kapistran je skupio četu križara, sastavljenu od franjevaca, seljaka, građana i profesionalnih vojnika i uz Janka Hunjadija nanio Osmanlijama težak poraz. Tri tjedna nakon pobjede, zbog velikog broja nepokopanih tijela u beogradskoj okolici, u logoru Hunjadijeve vojske izbila je kuga, od koje je najprije umro Hunjadi, a nedugo za njim i njegov suborac Ivan Kapistran.

>>Napoleon ušao u Kairo; uhićen ratni zločinac Radovan Karadžić

Komentara 1

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
20:57 21.07.2014.

kog boga su isli u Beograd tribli su pustitt Turke nek srbe jos vise unakaze da budu svi Garavi.ahahahha ruzni ko Turci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije