IZ NOVOG BROJA

Ivo Vrtarić "Kum"

Ivo Vrtarić
27.02.2023.
u 09:34

Dolaskom na Novljansko ratište 1991., postaje autor mnogih plakata od kojih su neki postali najprepoznatljiviji svjedoci jednog vremena

Gledajući hrvatske ratne plakate, mnogi od nas zapamtili su imena fotografa koji su „imali oko„ za ono nešto po čemu će taj plakat kasnije postati poznat.

Malo tko razmišlja da uz tog fotografa „stoji„ i neki grafički urednik, osoba koja će osmisliti cjelokupni izgled plakata. Ovdje vam predstavljamo jednog od takvih umjetnika čije plakate vjerojatno mnogi od vas prepoznaju ali ne znaju da je njihov autor Ivo Vrtarić – Kum. Ovaj slikar, grafičar, dizajner, multimedijalni umjetnik, domoljub i hrvatski branitelj, rođen je 1949. godine u Roždaniku kod Novske. Nakon osnovne škole, školovanje nastavlja u Zagrebu, diplomirao je na Grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti te je živio i radio u Motovunu. Bio je suradnik profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i Rijeci. Početkom ratnih događanja, Vrtarić se uključuje u obranu i dragovoljno dolazi na Novljansko ratište. Početkom listopada 1991. oformljava WAR press centar Operativne grupe Posavina, a u teškim ratnim vremenima osniva i konjičku satniju za izvlačenje ranjenika s brdskih prostora Novske. S pripadnicima Ratnog press centra Operativne grupe Posavina, snimcima, fotografijama i riječju, pratio je djelovanja postrojbi na Novljanskoj bojišnici, stradavanja civila i uništavanje infrastrukture.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije