IZ NOVOG BROJA

Zrinska garda Čakovec

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
28.11.2022.
u 08:32

Osnovana je kao udruga 30. travnja 2001. s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski.

U 121. broju „Vojne povijesti“ (travanj 2021.) predstavili smo vam Karlovačku građansku gardu koja nam je za postav muzeja poklonila svoju odoru, a od prošlog mjeseca muzejski postav je bogatiji za još jednu odoru hrvatskih povijesnih postrojbi.

Radi se o odori Zrinske garde Čakovec koji su nas u sklopu pakračkog sajma „Slavonski banovac„ posjetili 15. listopada 2022. godine. Naravno, tom prigodom su svojom nazočnošću uveličali i pakrački sajam a prema reakcijama publike, ali i samih članova garde, vjerujemo da ćemo ih i dogodine ponovno vidjeti. Za one koji ne znaju, Zrinska garda Čakovec osnovana je kao udruga 30. travnja 2001. s ciljem očuvanja i promocije baštine slavne hrvatske plemićke obitelji Zrinski, koja je u Čakovcu stolovala od 1546. do 1670. godine. Želja je osnivača Udruge da se ne zatre spomen na članove obitelji Zrinski, već da i budući naraštaji u njihovoj domovini i izvan nje časte njihova djela i uče kako se njeguje čovjekoljublje, poštuje obitelj i brani dom te čuva domoljublje i Bogoljublje. Svojim aktivnostima Udruga želi promovirati i turistički afirmirati Čakovec kao grad Zrinskih i Međimurje kao županiju Zrinskih te poklonom našem muzeju pobliže upoznati ljubitelje vojne povijesti iz cijele Hrvatske o svojem postojanju i radu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. studenog 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije