Naslovnica

[IZ NOVOG BROJA] Edmund Glaise von Horstenau

Glaise von Horstenau promaknut je u čin pješačkog satnika i, što je za njega bilo puno važnije, dobio je novi razmještaj na mjesto arhivskog referenta u Ratni arhiv (Kriegsarchiv) u Beču.
09. lipnja 2014. u 12:50 0 komentara 608 prikaza
Edmund Glaise von Horstenau
Foto: Bundesarchiv_Bild_183-B00407

Stožerni rad u mirnodopsko vrijeme, prema samom priznanju von Horstenaua, svodio se na dnevnu rutinu pripreme, provedbe i nadzora obuke vojnih obveznika. Nakon prvoga oduševljenja novim postavljenjem von Horstenau se teško mirio sa svakodnevnom dosadnom rutinom, tako je, prema osobnom priznanju, iz „čiste dosade“ u svoje slobodno vrijeme „sredio“ arhivu zdruga te načinio i malu povjesnicu svoje postrojbe. Nadređeni su bili oduševljeni, a mladi natporučnik shvatio je da posjeduje talent za pisanje i da ga sve više zanima istraživanje vojne povijesti. Nakon gotovo pune tri godine provedene u zapovjedništvu 6. pješačkog zdruga u Salzburgu, 1. svibnja 1913.

Glaise von Horstenau promaknut je u čin pješačkog satnika i, što je za njega bilo puno važnije, dobio je novi razmještaj na mjesto arhivskog referenta u Ratni arhiv (Kriegsarchiv) u Beču. Već iduće godine, s početkom borbenih djelovanja, stigao je i novi razmještaj 4. kolovoza 1914. u stožer 11. pješačke divizije u Lembergu (danas ukrajinski Lviv) s kojom je sudjelovao u prvim borbama protiv postrojbi carske Rusije. Ubrzo je satnik von Horstenau (30. rujna 1914.) preuzeo mjesto 1. glavnostožernog časnika (načelnika stožera) 88. tirolskog zdruga zemaljskih strijelaca  (88. Tiroler Landesschützen- Brigade), postrojbe austrijskog domobranstva sastavljene od vojnih pričuvnika.

Ne propustite novi broj Vojne povijesti za samo 19,99 kn na čak 84 stranice, od četvrtka 5.6. na svim kioscima!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.