Stogodišnjica: Kronologija 1914.-1918. (7)

[IZ NOVOG BROJA] Kocka je bačena - objava rata

Alle serben mussen sterben
Foto: Vojna povijest
02.07.2014.
u 23:34

U četvrtak, 30. srpnja 1914., na naslovnicama novina osvanuo je proglas pod naslovom „Mojim narodima“. U njemu je car Franjo Josip obzanio razloge objave rata Srbiji

Austro-Ugarska Monarhija u stanju je šoka! Ubijen je njezin prijestolonasljednik! Išao je u posjet Sarajevu sa suprugom, a u Beč se oboje vraćaju u mrtvačkim sanducima. Novine detaljno izvješćuju kako izgleda njihov ispraćaj kroz Monarhiju. Tako u njima piše da su duž kranjske pruge u Sloveniji ljudi stajali u
gustom špaliru. Muškarci, žene i djeca otkrili su glave u trenutku kada je vlak protutnjao mimo njih. Na mnogim mjestima uz prugu i okolnim brežuljcima ljudi su klečali i molili se. Slavenska društva su na svim kolodvorima razvila zastave sa crnim velom. Gospođe, pučanke i djevojke u rukama držale su goruće svijeće, dok su ljubljanske organizacije žena i djevojaka crvenim ružama posule kilometre ljubljanske pruge.

Tako su Slovenci odali posljednju počast ubijenom Franji Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji, u trenutku kada su njihova tijela dvorskim vlakom prevožena iz Trsta u Beč. U Beču pak nije bilo mira. Tih je dana carska prijestolnica pretrpjela najveće protusrpske demonstracije. Oko 2.000 demonstranata u bijesu je spalilo srpsku zastavu, a pohod na srpsko veleposlanstvo završilo je žestokim okršajem s oružništvom. Tisuće Bečana okupljenih oko tužne povorke uskoro se pridružilo demonstrantima i okružilo srpsko veleposlanstvo štićeno redarstvenim kordonom. Uslijedio je i pokušaj probijanja kordona u kojemu je došlo do sukoba s redarstvom.

Nastavak teksta pročitajte u novom jubilarnom 40. izdanju VP magazina!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije