Naslovnica

Japanci se predali na otoku Wake

Otok Wake je bio jedan od skupine otoka koji su bombardirani tijekom napada na Pearl Harbor.
04. rujna 2017. u 18:59 0 komentara 1582 prikaza
Foto: ibiblio.org

Na današnji dan 1945. godine, 2200 japanskih vojnika konačno je položilo oružje nakon što je njihova vlada i formalno kapitulirala, piše History.

Otok Wake je bio jedan od skupine otoka koji su bombardirani tijekom napada na Pearl Harbor. U prosincu 1941. godine, Japanci su žestoko napali te zauzeli otok. Izgubili su 820 ljudi. SAD je odlučio da neće ponovno zauzeti otok već će prekinuti sve opskrbne linije kako bi izgladnjeli japanske vojnike na otoku. Kontraadmiral Shigematsu Sakaibara, zapovjednik japanskih snaga na tom dijelu, naredio je da se pogubi 96 američkih zatvorenika zbog optužbi da su htjeli kontaktirati američke snage putem radio uređaja za komunikaciju.

Tako je japanska posada ostala na otoku čak dvije godine. U tom je vremenu 1300 japanskih vojnika umrlo od posljedica velike gladi, te još 600 od američkih zračnih napada. Dva dana nakon formalne japanske predaje na američkom brodu USS Missouri, Sakaibara je kapitulirao američkim snagama kada su konačno stigle na otok. Sakaibari je u konačnici suđeno za ratne zločine te je pogubljen 1947. godine.
 

AKTUALNO IRAN - raketni sustav S-300 spreman! NA DANAŠNJI DAN Kina potvrdila slanje pomoći Sjevernom Vijetnamu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.