PRVI SVJETSKI RAT - NA DANAŠNJI DAN 1918.

Saveznici spriječili posljednju njemačku ofenzivu kod Moreuila Wooda

WW1
Foto: dingeengoete.blogspot.com
30.03.2016.
u 17:34

Događaji blizu Moreuil Wooda prekinuli su njemačke napade. Iako je operacija s tehničke strane bila veoma uspješna, pritom je okupirano oko 50 kilometara teritorija te su saveznici pretrpjeli velike gubitke

Dana 30. ožujka 1918. godine, britanske, australske i kanadske postrojbe pokrenule su uspješan protunapad tijekom njemačke ofenzive blizu Moreuil Wood-a. Ponovno su zauzeli većinu okupiranog područja te su tako okrenuli tijek bitke u korist Saveznika, piše History.

Nakon prve faze velike proljetne ofenzive 21. ožujka 1918. godine idejnog začetnika Ericha Ludendorffa, šefa njemačkog glavnog stožera, njemačka je vojska brzo prošla kroz borbene linije 5. britanske armije na Sommi. Prešli su rijeku 24. ožujka. Njihovi su napadi bili vrlo uspješni na sjeveru, međutim kod vrlo važnog grebena Vimy, britanska je 3. armija uspješno držala svoje položaje. U svom putu prema Parizu, Ludendorff je "bacio" sve svoje snage prema gradu Amiensu. Iako su došli na 18 kilometara od grada, Nijemci su imali velike poteškoće sa zauzimanje Amiensa i gradskog željezničkog čvorišta gdje je Britancima i Francuzima rečeno da drže položaje unatoč svemu. U nedostatku prijevoznih sredstava, a najviše konja, Nijemci su imali velike poteškoće s transportom topništva i zaliha prema postrojbama na prvim linijama; te postrojbe nisu dobile nikakvu pomoć te su trebale same izvršiti napad.

Do jutra 30. ožujka, Nijemci su zauzeli Moreuil Wood, dvadesetak kilometara udaljen od Amiensa. Tog su dana savezničke snage ušle u veliku borbu s Nijemcima. Do kraja dana, Saveznici su uspjeli zadržati njemačko napredovanje blizu Moreuil Wooda pritom pretrpjevši velike žrtve.

Događaji blizu Moreuil Wooda prekinuli su njemačke napade. Operacija je s tehničke strane bila veoma uspješna; okupirano oko 50 kilometara teritorija te su saveznici pretrpjeli velike gubitke - 177 739 savezničkih vojnika je poginulo ili odvedeno u zarobljeništvo.

Dnevno je poginulo oko 11 000 ljudi, a Francuzi su u isto vrijeme izgubili 80 000 svojih vojnika. Nijemci su imali preko 250 000 žrtava. Čak je i među žrtvama bio i Ludendorffov posinak - njemački pilot koji je srušen tijekom bitke. Ludendorff je zaustavio sve napade 5. travnja, a nova je faza ofenzive započela četiri dana kasnije.

Do početka travnja 1918. godine, Saveznici i Centralne sile došle su do ključnog razdoblja obračuna. Velika njemačka pobjeda na Zapadnom bojištu značila bi završetak rata, u njihovu korist. Nakon što je britanski premijer David Lloyd George izjavio u svom govoru 31. ožujka: "Zadnji vojnik na bojištu će se računati". Saveznici su ipak kasnije mogli računati na 'svježe' vojnike iz SAD-a koji su povećali savezničku borbenu moć u Francuskoj za 300 000 ljudi do kraja mjeseca. Nijemci su 'bacili' sve u proljetnoj ofenzivi - to će im biti zadnja ofenziva u Prvome svjetskom ratu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije