IZ NOVOG BROJA

Kićanke za sablje u Državi Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevini SHS/Jugoslaviji

Zlatko Čondić
12.03.2024.
u 09:54

Ovaj dodatak vojne opreme povezan s hladnim oružjem susrećemo pod različitim nazivima - portepee, troddel, faustriemen, temnjak, temeljak, zglobni remen...

Obavezan dio vojne opreme povezan s hladnim oružjem svakako predstavlja i kićanka. Ovaj dodatak susrećemo pod različitim nazivima (portepee, troddel, faustriemen, temnjak, temeljak, zglobni remen, itd.), a njegova osnovna namjena osim dekorativne imala je i vrlo praktičnu svrhu.

To je osobito bilo izraženo kod konjaničkih postrojbi. Naime, jedan kraj kićanke bio je posebnim načinom vezivanja učvršćen za dršku sablje, dok se drugi dio poput omče vezivao za zglob konjanika. U borbi se zbog siline zamaha i težine samog oružja vrlo često znalo događati da sablja ispadne iz ruke. Ovim dodatkom to je uspješno prevenirano i sablja je u tom slučaju ostajala visiti o zglobu konjanika, te ju je on vrlo lako mogao ponovno dosegnuti i koristiti u daljnjoj borbi. Neke vojske koristile su se i različitim bojama prilikom obilježavanja, tako da se na osnovu njihovog rasporeda na kićanki moglo točno odrediti kojoj jedinici pripada pojedini vojnik ili časnik.

Uslijed raspada ogromne i multinacionalne Austro-Ugarske Monarhije, te suzbijanja mađarskih, austrijskih i talijanskih hegemonističkih posezanja, na ovim našim prostorima dolazi do sve jasnijeg buđenja nacionalne svijesti i do sve izraženije težnje za osnutkom vlastitih država. Nakon odluke Hrvatskog sabora o raskidanju svih državno-pravnih veza s Austro-Ugarskom, 29. listopada 1918. godine na našem prostoru osniva se nova Država Slovenaca, Hrvata i Srba na čelu s Narodnim vijećem. S obzirom da ova novonastala tvorevina nije priznata od strane sila Antante, usporedno su vođeni razgovori o ujedinjenju s Kraljevinom Srbijom i Crnom Gorom, te nakon samo 33 dana, dolazi do osnutka nove zajedničke države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Kraljevina SHS proglašena je 1. prosinca 1918. godine, a njenom ubrzanom osnutku svakako su pridonijeli pokreti talijanskih trupa i njihovo zauzimanje pojedinih dijelova teritorija Države Slovenaca, Hrvata i Srba.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije