PRVI SVJETSKI RAT

Koji bi hrvatski teritoriji danas bili u sastavu Italije da nije bilo Borojevića?

Italija
oldhistoricphotos.com
08.06.2015.
u 05:18

Studio prepun vojske, emisija posvećena ulasku Italije u Prvi svjetski rat, a o ratnim operacijama i eventualnim uspjesima niti riječi! Svi sudionici kao da su bili pod zavjetom šutnje, što i ne treba čuditi kada znamo da Italija nikakvih zapaženijih uspjeha u tom ratu nije ni imala.

Italija je u svibnju ove godine proslavila svoj ulazak u Prvi svjetski rat. Dana 24. svibnja napunilo se cijelo stoljeće od kada je Italija prekinula svoju neutralnost i ušla u rat na strani Antante. Tadašnja svjetska scena nije ostala iznenađena ovim prevrtljivim činom, tada već bivše saveznice Središnjih sila. Ponude su stizale u Rim i s jedne i s druge strane, a odluka je prevagnula na stranu boljeg ponuđača. Italija je prodala svoju neutralnost Antanti, koja je velikodušno plaćala austrijskim i hrvatskim teritorijima.

Ali i ne samo njima, Antantina ponuda je stezala talijansku omču oko vrata Albaniji i Libiji, a ni Turska nije ostala pošteđena talijanske gramzljivosti. Trgovinu koju je skupo platila krvlju svojih građana, Italija je proslavila u maniri talijanskog blještavila i bespredmetnog kočoperenja. Mijenjanje ratne zastave, uvjetovano prilikama na bojištu moglo bi se nazvati i talijanskom ratnom strategijom kojom se Italija i 1943. svrstala na stranu pobjednika. Za proslavu ovog povijesnog događaja dugo se pripremala talijanska nacionalna televizija RAI. Snimljena je i serija posvećena talijanskom sudjelovanju u Velikom ratu, koju je talijansko gledateljstvo već imalo prilike vidjeti. RAI je otvorio i internetsku stranicu koja prati događanja u Prvome svjetskom ratu, a na kojoj čitatelji mogu naći ratne fotografije, brojne članke o bitkama i osobna svjedočanstva. Vrlo dobro marketinški smišljeno kako bi se ostavio dojam da je riječ o zemlji koja je imala presudnu ulogu u Velikom ratu te time prikrilo njezin minoran značaj u ovome svjetskome sukobu.

Talijanska nacionalna televizija, u najuglednijoj političkoj emisiji, ugostila je umirovljene admirale i generale, povjesničare, aktivne časnike te vojnike i mornare odjevene u tadašnje uniforme, a svojim prisustvom emisiji je određenu političku težinu dalo i gostovanje talijanske ministrice obrane, Roberte Pinotti. Za poznavatelja prilika na talijanskoj bojišnici tijekom Prvoga svjetskog rata, cijela ova talijanska pompa, pa i ova emisija ispadaju zapravo vrlo smiješne. Studio prepun vojske, emisija posvećena ulasku Italije u Prvi svjetski rat, a o ratnim operacijama i eventualnim uspjesima niti riječi! Svi sudionici kao da su bili pod zavjetom šutnje, što i ne treba čuditi kada znamo da Italija nikakvih zapaženijih uspjeha u tom ratu nije ni imala. Premda je sasvim na mjestu pitanje: u kojem ih je ratu uopće imala?

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti možete čitati u novom izdanju VP-a koji je na svim kioscima od petka 5. lipnja za samo 19,99 kuna, i to na 92 stranice!

Komentara 2

SO
soovls
23:33 08.06.2015.

Sjećam se, kada su talijanski vojni avioni krenuli u kampanju na Irak i oslobađanje Kuvajta 1990-e, od njih dvadesetak, 2/3 nisu niti došle na odredište zbog kvarova, a svega dva-tri su djelovali i jednog su iračani oborili. Tako nekako je bilo, ako se dobro sjećam. Smješno. Dok je francuska legija imala u prvome danu napredovanje cca 40km.

Avatar Tomašević
Tomašević
16:52 09.06.2015.

Uspjeha je imala u zaroblavanju Ausro-Ugarske vojske u stanju razpadanja na kraju Velikog rata....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije