Naslovnica

Krunidba Fridrika I. Barbarosse

U lipnju 1155. godine, došavši pred Rim, okrunjen je za cara iz ruku Hadrijana IV., ali zbog pobune građana nije mogao ući u sam grad.
01. lipnja 2020. u 08:27 1 komentara 296 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Nakon smrti Konrada III. 1152. godine njemački kneževi izabrali su Fridrika I. Barbarossu za njemačkoga kralja. Bio je jedan od najpoznatijih srednjovjekovnih vladara. Godinu dana kasnije sklopljen je ugovor u Konstanzu prema kojemu se Fridrik obvezao da će ugušiti građansku revoluciju u Rimu te da će Rimom upravljati papa. S druge strane, papa je obećao da će ga okruniti za cara i podupirati njegovu vladavinu.

U lipnju 1155. godine, došavši pred Rim, okrunjen je za cara iz ruku Hadrijana IV., ali zbog pobune građana nije mogao ući u sam grad. Ohrabren dolaskom cara, papa je prokleo Rim, što je nedugo zatim opozvao, no građani su već podignuli ustanak želeći zarobiti papu. Odnos između pape i Fridrika pogoršao se nakon što car nije predao papi Rim i nije mu pomogao ugušiti ustanak. Fridrik je izgubio život u Trećem križarskom ratu 1190. godine u Maloj Aziji na putu za Svetu Zemlju utopivši se nakon srčanoga udara.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u lipnju 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Pogibija britanskoga ministra obrane Lorda Kitchenera IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Završetak Rata dviju ruža IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Kraj operacije Maslenica
 
  • liyiraa:

    Najbolji honorarni rad od kuće kod kuće. U posljednjem mjesecu sam primio plaću od 27583 dolara laganim radom na mrEži od kuće. Ja sam student i radim honorarno posao od kuće i ostvarujem više prihoda. Lako radim svakodnevno 2 do ... prikaži još! 3 sata dnevno u slobodno vrijeme. ako i vi želite zaraditi ovaj ogromni novac onda dođite i budite dio nas. Više pogledajte ovdje ... ...........................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ