Povijest na filmu

Krvavi boj kod Gettysburga

Krvavi boj kod Gettysburga
Vojna povijest
08.07.2013.
u 18:41

U prvoj polovini srpnja u SAD-u se kroz kulturne i društvene događaje obilježava 150. godišnjica prekretnice u Američkom građanskom ratu

Jedna od krvavijih bitaka koja se odigrala na sjevernoameričkome tlu, ona kod Gettysburga u Pennsylvaniji, svojim je ishodom bila svojevrsna prekretnica Američkoga građanskog rata. U prva tri srpanjska dana 1863. godine, koliko je gettysburška bitka trajala, konfederalna je vojska izgubila početnu prednost stvorenu proljetnom ofenzivom generala Leeja te je naredne dvije godine do završetka rata uglavnom provodila u defanzivnim aktivnostima. Da stvar bude gora, ovim je porazom i general Lee izgubio aureolu nepobjedivosti i postalo je očito koliko su neke krive procjene tijekom same bitke imale dalekosežne posljedice. Ono što je zanimljivo jest podatak da je taj krucijalni događaj za Američki građanski rat dosada tek jednom ambicioznije ekraniziran. Naime, prije nešto više od 20 godina Turner Pictures televizijskog mogula Teda Turnera, inače strastvenog zaljubljenika u povijest, upustio se u ekranizaciju Pulitzerom nagrađenog romana „The Killer Angels“ Michaela Shaare, koji se bavi događajima iz spomenutog razdoblja. Zahvaljujući vrhunskom castingu (Martin Sheen, Tom Berenger, Jeff Daniels, Sam Elliott itd.) i ujednačenom scenariju, snimljeni je materijal bio toliko impresivan da je tijekom postprodukcije Ted Turner odustao od izvorne ideje o šestodijelnoj miniseriji i umjesto toga odlučio „Gettysburg“ izravno poslati u kinodistribuciju. No što zbog dužine, a što zbog maloga broja kinodvorana u kojima je prikazivan, film nije zabilježio očekivani rezultat na box-officeu. Svi su se troškovi isplatili tek po TV-premijeri koju je 1994. godine pratilo 23 milijuna gledatelja, tadašnji rekord za kablovsku televiziju. Na visoku stopu gledanosti nije utjecala ni pomalo staromodna, arhaična režija, pa čak ni podijeljenost kritike u ocjenama, osobito one liberalne koja je film proglasila „južnjačkom promidžbom“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije