Povijest na filmu

Kurosawina ratna drama

Kurosawina ratna drama
Vojna povijest
07.06.2013.
u 20:12

Kontekst razdoblja u kojemu je režiser snimio svoj drugi "jidaigeki" (povijesna drama) u boji također je intrigantan, da ne kažemo bizaran

Moćni, ali ostarjeli “daimyo” Hidetora Ichimonji (Tatsuya Nakadai) odluči predati vlast svojim trima sinovima, Taru (Akira Terao), Jiru (Jinpachi Nezu) i Saburu (Daisuke Ryû). Svaki od njih pritom mora iskazati poštovanje i ljubav prema ocu kako bi dobio nasljedno leno, a najstariji Taro očevom odlukom preuzet će čelno mjesto u upravljanju klanom Ichimonji. I dok dvojica starijih sinova spremno zahvale ocu, najmlađi Saburo smatra kako je novonastala situacija neodrživa i apsurdna, zbog čega ga Hidetora krivo shvaća i razbaštini. Ovaj potez dovodi do tragična zapleta u kojemu stariji sinovi protjeruju oca i međusobno zarate za prevlast. Osobna tragedija i potpuni raspad klana kojim je vladao desetljećima dovest će, pak, Hidetoru do granice ludila i za posljedicu imati potpuno uništenje nekoć jake obitelji i izbijanje (po)ratnog užasa, savršeno predočenog i u skladu sa značenjem pojma “ran” u japanskome jeziku. Kaos.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije