Naslovnica

Labinjani u Domovinskome ratu

Labinjani su svoj doprinos dali sudjelovanjem u 119. brigadi Pula, 154. domobranskoj pukov- niji Pazin, 35. inženjerijsko-pontonirskoj bojni Pula i 9. gardijskoj brigadi „Vukovi“.
16. studenoga 2018. u 07:54 1 komentara 1516 prikaza
Foto: Labinska komuna

Tijekom Domovinskoga rata grad Labin i Istra dali su svoj doprinos obrani RH, činjenica je to o kojoj se jako malo zna i piše. Labinjani su, između ostaloga, svoj doprinos dali sudjelovanjem u 119. brigadi Pula, 154. domobranskoj pukovniji Pazin, 35. inženjerijsko-pontonirskoj bojni Pula, 9. gardijskoj brigadi „Vukovi“.

IZ NOVOG BROJA "Operirali smo ga na limenom stolu koji se nije mogao zakočiti jer nije bilo struje"

Lokalni list „Labinska komuna“ glavni je izvor korišten u ovome radu. Najviše je informacija donosio vezano za 3. bojnu 119. brigade, dok se 154. brigada gotovo pa i ne spominje. Labinjani su konkretnim akcijama pokazali da žele pomoći Hrvatskoj u njezinim najtežim trenutcima. Primjerice, na poziv Crvenoga križa prikupljeno je 15 tona hrane. Labinjani su prikupljali i odjeću. Također, košarice solidarnosti postavljale su se po trgovinama te praznile čak tri puta dnevno. Prikupljeno je 450 tisuća dinara novčane pomoći.

Građani su dignuli svoj glas za osudu djelovanja okupatorske vojske i velikosrpskih agresora, izražavajući ujedno i spremnost na obranu svoje domovine, uključujući se s najvećom odgovornošću i odlučnošću u obrambene pripreme. Članovi skupštine Općine Labin dali su svoj glas za prestanak svih neprijateljstava, za stvaranje uvjeta mirnoga suživota svih naroda, narodnosti i vjera na teritoriju slobodne i suverene Republike Hrvatske. S obzirom na to da su Labinjani pretežito bili dijelom 3. bojne 119. brigade, težište ovoga rada usmjerio sam upravo na nju. Treća bojna 119. brigade Hrvatske vojske formirana je potkraj 1991. godine, a izrasla je iz satnije koja je bila u sastavu pazinske bojne.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2018. 

IZ NOVOG BROJA "Bili smo prvi, a ostali zadnji" IZ NOVOG BROJA Ratno zrakoplovstvo IZ NOVOG BROJA Ivan Krajinović Ićo

 
  • JanetGuy:

    Napravit ću 86 dolara za sat od kuće. Bio sam šokiran kad je moj susjed rekao da je prosjek 95 dolara, ali vidim kako to sada radi. Osjećam se tolikO slobode sada kad sam ja vlastiti šef. posjetiti>>>> www.WebJob33.Com