Naslovnica

Ratno zrakoplovstvo

U muzeju se nalazi puno izložaka vezanih za ratno zrakoplovstvo, a to i ne čudi ako se malo bolje istraži pakračka ratna povijest.
12. rujna 2018. u 07:45 0 komentara 1753 prikaza
Foto: VP

U Muzeju vojne i ratne povijesti nalazi se puno izložaka vezanih za ratno zrakoplovstvo, a to i ne čudi ako se malo bolje istraži pakračka ratna povijest. Dok ćemo se u ovome broju VP-a fotografijama izložaka bazirati na našu noviju vojnu i ratnu povijest, u ovome uvodniku napisat ćemo nešto o dvojici naših najpoznatijih ratnih pilota, Antunu Pleši i Stanku Grabriću, čije se fotografije i dio preslika dokumentacije nalaze kod nas u muzeju.

IZ NOVOG BROJA Tjelovježba i sport u vojsci i policiji

Obojica su letjela za vrijeme Drugoga svjetskog rata, ali na suprotnim stranama. Antun je rođen u Lipiku gdje je i živio te dočekao početak Drugoga svjetskog rata. Pilotsku školu završava 1942. godine u Petrovaradinu, a nakon nekoga vremena odlazi u školu njemačkoga zrakoplovstva u Thalerhof kod Graza i Bad Vöslau kod Beča. Povratkom u Hrvatsku, leti na zrakoplovu Messerschmitt Gustav 9. Oboren je tijekom jednoga od borbenihzadataka, ali uspijeva se spasiti te kraj rata dočekuje na Bleiburgu i na Križnome putu. Preminuo je u ožujku 2005. godine u svome Lipiku. Stanko Grabrić rođen je u Pakracu 18. siječnja 1914., osnovnu školu završio je u Pakracu, a gimnaziju u Požegi 1932. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2018.

DOMOVINSKI RAT - OPREMA Kacige koje su sačuvale glave IZ NOVOG BROJA Nož "Ris" IZ NOVOG BROJA Improvizirano oružje u Domovinskom ratu
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.