Naslovnica

Maksimilijan Čičerić Baćanski - Austrougarski general hrvatskoga podrijetla

Njegovo ime danas je potpuna nepoznanica. A upravo je ovaj general na vrhuncu Prvoga svjetskog rata, u rujnu 1916. godine, trebao postati vrhovnim zapovjednikom austrougarske vojske.
09. srpnja 2020. u 08:01 0 komentara 1127 prikaza
Foto: HR-HDA

Kada je prije nekoliko godina Hrvatski državni arhiv u Zagrebu digitalizirao arhivsko gradivo iz ostavštine austrougarskoga generala Maksimilijana Čičerića Baćanskoga i objavio ga na nosaču diska, malo tko je znao tko je zapravo bio ovaj visoko rangirani austrougarski časnik.

IZ NOVOG BROJA Talijanska vojska u Puli 1918. - 1943.

Čičerić je bio Hrvat, rođen u rumunjskome gradu Aradu, podrijetlom iz Vinkovaca iz vojničke obitelji. Tipična životna priča jednoga časnika višenacionalne vojske Habsburške Monarhije. Osim par povjesničara specijalista koji se u Hrvatskoj bave vojnom poviješću Prvoga svjetskog rata i kojima je ime Čičerić dobro poznato, čitateljskoj publici, studentima povijesti, pa čak i samim povjesničarima Maksimilijan Čičerić potpuna je nepoznanica. A upravo je ovaj general na vrhuncu Prvoga svjetskog rata, u rujnu 1916. godine, trebao postati vrhovnim zapovjednikom austrougarske vojske!

Naime, vojni vrh tada je razmišljao o smjeni dotadašnjega dugogodišnjeg načelnika glavnoga stožera austrougarske vojske, feldmaršala Franza Conrada von Hötzendorfa, s položaja vrhovnoga zapovjednika austrougarske vojske. Među trojicom kandidata našlo se i Čičerićevo ime. Iako je Čičerić imao velike šanse, mjesto je pripalo austrijskomu generalu Arturu Arzu von Straussenburgu, koji je na položaju ostao sve do posljednjega trenutka, do studenoga 1918. godine, kada je u općem kolapsu austrougarske vojske i države odstupio.

Navedeno samo govori da je Čičerić bio, po važnosti i visini svojega položaja, kako bi se to vojnički reklo, dio „prvog ešalona“ Dvojne Monarhije tijekom Prvoga svjetskog rata jer je osim njegova vojnog umijeća i uloga koje je imao u pojedinim velikim bitkama Prvoga svjetskog rata osobito zanimljiva i diplomatska uloga.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2020. 

OBLJETNICA Počast Svetozaru Borojeviću kod obiteljske kuće u Mečenčanima OBLJETNICA Stogodišnjica smrti feldmaršala Svetozara Borojevića IZ NOVOG BROJA U povodu stote godišnjice smrti - Svetozar Borojević
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.