IZ NOVOG BROJA

Medicinska služba

VP
15.02.2019.
u 09:51

U Muzeju vojne i ratne povijesti nalazi se dosta izložaka vezanih za medicinsku službu. Može se tu pronaći i raznoga sanitetskog materijala, pa kada bi se netko odlučio sakupljati samo taj dio militarija, imao bi puno posla.

U Muzeju vojne i ratne povijesti nalazi se dosta izložaka vezanih za medicinsku službu. Može se tu pronaći i raznoga sanitetskog materijala, pa kada bi se netko odlučio sakupljati samo taj dio militarija, imao bi puno posla.

Na početku Domovinskoga rata vjerojatno nije bilo baš tako. Budući da je rat Hrvatskoj bio nametnut, nije bilo vremena za detaljniju pripremu te su se civilne bolnice i liječnici dolaskom sve više ranjenika morali u hodu razvijati. Svima su nam još uvijek u sjećanju bijeli kombiji hitne pomoći s Plitvica ili iz Borova Sela. Do pada vojarni JNA-a Hrvatska se snalazila na svakakve načine, tako da su se entuzijazmom raznih ljudi počela proizvoditi improvizirana oklopljena vozila, a neka od njih i konkretno namijenjena sanitetskoj službi. Jedno je od takvih vozila i oklopni sanitetski autobus „Tigrova“, koji je u sebi imao i malu pokretnu kiruršku ambulantu te ordinaciju s 12 ležajeva.

Sve to ne bi imalo nikakvu ulogu da zapravo na čelu svega nismo imali kvalitetne ljude, liječnike, medicinske sestre i sve ostalo medicinsko osoblje. Svaki grad imao je svoje junake, a danas mnoge bolnice i slične ustanove imaju barem neku spomen-ploču koja nam govori o tim teškim danima. Kako bismo sačuvali uspomenu na te ljude, nama u muzeju ostaju fotografije i izlošci kao trajni čuvari tih priča.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2019.    


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije