IZ NOVOG BROJA

Mirovne snage UN-a u ratovima na području bivše Jugoslavije

VP
17.10.2018.
u 09:21

Prve postrojbe UN-a koje su došle na pakračko područje činili su pripadnici kanadske bojne, a uz njih su poslije došli i pripadnici argentinskoga, slovačkoga, jordanskoga i nepalskoga kontingenta.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda od 21. veljače 1992. godine započeo je mandat zaštitnih snaga UN-a u Hrvatskoj pod nazivom UNCRO („United Nation Protection Force“) te već u travnju iste godine dolazi do razmještanja prvih postrojbi UN-a u zone UNPA-a („United Nations Protected Areas“).

Tom se podjelom zapadna Slavonija našla u zoni Zapad, gdje je glavno sjedište snaga UN-a bio grad Daruvar. Budući da je Pakrac prestankom ratnih djelovanja djelomično ostao okupiran, jedan dio postrojbi bio je stacioniran i u Pakracu u zgradi „Hotela Pakrac“. Crta razdvajanja dijelom je išla i kroz sam grad tako da je najbliži punkt, odnosno kontrolna točka UNPROFOR-a bila udaljena otprilike 200 metara od policijske postaje Pakrac. Mnogi posjetitelji muzeja ostanu začuđeni kada čuju i kada im pokažemo dio grada koji je bio okupiran i kako je to zapravo gotovo u centru grada. Nikomu nije jasno kako se normalan život mogao odvijati u tim uvjetima, a odvijao se. Prve postrojbe UN-a koje su došle na naše područje činili su pripadnici kanadske bojne, a uz njih su poslije došli i pripadnici argentinskoga, slovačkoga, jordanskoga i nepalskoga kontingenta.

Muzej vojne i ratne povijesti otvoren je dosta godina nakon Domovinskoga rata i odlaska mirovnih snaga tako da je prikupljanje izložaka vezanih za tu tematiku dosta težak posao, ali ipak, još uvijek se iznenadimo kada nam se jave osobe koje imaju predmete povezane s UNPROFOR-om ili Europskom promatračkom misijom.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2018.


 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije