Naslovnica

Mirovni ugovor u Parizu 1763. - kraj Sedmogodišnjeg rata

U uvjetima ugovora, Francuska se odrekla svih svojih teritorija u kopnenoj Sjevernoj Americi, efektivno okončavši bilo kakvu vojnu prijetnju tamošnjim britanskim kolonijama.
17. veljače 2021. u 11:42 0 komentara 327 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Pariškim ugovorom 1763. godine okončan je francuski i indijski rat / Sedmogodišnji rat između Velike Britanije i Francuske, kao i njihovih saveznika. U uvjetima ugovora, Francuska se odrekla svih svojih teritorija u kopnenoj Sjevernoj Americi, efektivno okončavši bilo kakvu vojnu prijetnju tamošnjim britanskim kolonijama.

IZ NOVOG BROJA "Hat-trick" poručnika bojnoga broda Otta Weddingena

Diplomati su završili pregovore i potpisali preliminarni Pariški ugovor 3. studenoga 1762. godine. Španjolski i francuski pregovarači također su istovremeno potpisali Ugovor iz San Ildefonsa, kojim je potvrđen ulazak Francuske Louisiane u Španjolsku.

Iako su britanski kralj Đuro III. i njegovi ministri bili za sporazum, on nije bio omiljen u britanskoj javnosti. Međutim, ugovor je sadržavao dovoljno ustupaka ratnim sokolovima da je britanski parlament ratificirao Pariški ugovor većinom od 319 glasova, pa je ugovor stupio na snagu 10. veljače 1763. godine.

Za angloameričke koloniste ugovor je imao teoretski uspjeh. Potvrđivanjem osvajanja Kanade i širenjem britanskih posjeda do Mississippija, kolonisti se više nisu morali brinuti zbog prijetnje francuske invazije.

Tijekom pregovora koji su doveli do sporazuma, glavno sporno pitanje između Britanije i Francuske bilo je oko statusa utvrda francuskog obalnog naselja Dunkirk. Britanci su se dugo bojali da će se koristiti kao baza za pokretanje francuske invazije na Britaniju.

Prema Utrechtskom ugovoru 1713. prisilili su Francusku na krajnja ograničenja broja tamošnjih utvrda. Ugovor iz Aix-la-Chapellea iz 1748. godine omogućio je izdašnije uvjete, a Francuska je pojačala obranu grada. Ugovorom je Britanija prisilila Francusku da prihvati ranije uvjete iz 1713. i sruši utvrde koje su od tada izgradili.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

ZANIMLJIVOST Dragunske pukovnije Luja XIV. krajem 17. stoljeća ZANIMLJIVOST Gdje je umro grof Ernst von Mansfeld (1580-1626.) - u Hrvatskoj ili Bosni? IZ NOVOG BROJA Ernst Jünger - pisac koji je preživio dva svjetska rata
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.