ZANIMLJIVOST

Dragunske pukovnije Luja XIV. krajem 17. stoljeća

Laurus Leslaena
12.02.2021.
u 09:45

Velika opasnost u primjeni draguna bilo je iskušenje da ih se koristi kao svojevrsnu konjicu.

Redovni pripadnik dragunskih pukovnija bio je u biti pješak na konju, što znači da je bio opremljen mušketom, pištoljem, sabljom i - lopatom. Lopata je vrlo značajna, jer su se njome draguni mogli poslužiti za kopanje rovova, baš kao i redovito pješaštvo.

Ostali značajke njegove opreme bile su to da nije imao skupog konja koji je inače trebao konjanik te da nije nosio konjičke čizme. U teoriji bi draguni stoga trebali djelovati kao i redovito pješaštvo, osim činjenice da su na bojno polje išli na konjima. To je značilo da su bili vrlo pogodni za zauzimanje položaja koja su bila nedostupna pješaštvu ili za pratnju konvoja.

Velika opasnost u primjeni draguna bilo je iskušenje da ih se koristi kao svojevrsnu konjicu. Problemi povezani s tim vjerojatno bi se mogli prevladati u ranijim desteljećima, ali taktika konjice kasnog 17. i cijelog 18. stoljeća bila je drukčija. Za njih je trebao ne samo konj koji se mogao koristiti u općim jurišima, već i konjaničke čizme koje su težile otprilike tri kilograma svaka. Ove su konjaničke čizme bile potrebne da zaštite noge od lomljenja prilikom sudara s drugim konjima u borbi. Opremanje draguna ovakvim čizmama otežalo bi im borbu na nogama. U svakom slučaju, od francuskih se draguna doista očekivalo da se mogu boriti na oba načina.

Godine 1659. francuska je vojska imala dvije dragunske pukovnije: Les Dragons du Roy i Le regiment de la Ferté. Pukovnija de la Ferté formirana je 1645., a Pukovnija Dragons du Roy dijelom je podignuta u Njemačkoj 1657. godine, a dopunjena u Francuskoj.

Kontinuirano ratovanje u desetljećima koja su slijedila značilo je da je do 1690. postojalo ni manje ni više nego 43 dragunske pukovnije. Nakon mira u Rijswijku njih 28 je rasformirano. Na početku Rata za španjolsko nasljeđe podignuto je šest novih.

Na Ilustraciji R. J. Marriona prikazani su pripadnici tri francuske dragunske pukovnije, Le Roi, iz 1695., Le Lande, iz 1680. i Fonbansart, iz 1690. godine. Svi nose standardu opremu draguna, s konjičkim čizmama uvedenim u tom razdoblju, uz zanimljiv detalj koji je razlikovao francuske dragune od većine njihovih kolega iz drugih zemalja: umjesto šešira široka oboda ili trorogog (tricorna), nosili su vrećaste kape čiji su se krajevi poput repa spuštali na leđa.

Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije