Drugi svjetski rat, Svijet, Bitke

Montgomery opozvao operaciju „Epsom”

Montgomery opozvao operaciju „Epsom”
Vojna povijest
02.05.2012.
u 00:00

Amerikanci su ga kritizirali zbog sporosti i gubitaka. Tada se odlučio za „brutalan“ izravni napad sa 115 000 ljudi i oko tisuću tenkova

Kada je Cheux većinom bio u britanskim rukama, kroz koji je vodila jedna cesta prema rijeci Odon, to je bila prilika da se „s lanca“ pusti 11. britanska oklopna divizija i da se zauzmu prijelazi preko rijeke. Tenkovski napad počeo je polako i oprezno –„razočaravajuće“ kako je rekao Monrgomery. U Cheuxu je vladao kaos borbi između kuća, drveća i u ruševinama. To nisu bile borbe bojni nego manjih skupina vojnika na objema stranama koje su predvodili pojedini niži časnici. Po gradu su padale topničke i minobacačke granate i na sve strane gorjele su kuće i uništena vozila. Tenkovi „Cromwell“ probijali su se zakrčenom i granatama razrovanom ulicom.

Zapovjednici tenkova pod paljbom snajpera promatrali su ispod polupodignutih poklopaca na otvorima kupola tražeći put kojim će proći. Jedan zapovjednik pištoljskim hitcima ubio je jednog odvažnog panzergrenadira 12. SS divizije koji je skočio na tenk kako bi postavio magnetsku minu. Bilo je oko 14 sati kada su konačno tenkovi prošli kroz selo. Za pola sata tenkovi su stigli na kotu 100 južno od sela. Tamo je započeo topnički duel s njemačkim tenkovima „Panzer“ IV koji su poslani nazad iz Rauraya da zauzmu svoje prijašnje položaje.

Jedan odjel „Cromwella“ poručnika Stocka pronašao je put do željezničke pruge u Grainvilleu gdje je iznenadio i uništio bitnicu njemačkih protuzračnih topova kalibra 20mm. Međutim, nakon toga odmah su mu brzo jedan za drugim uništena dva „Cromwella“ te se povukao izgubivši četiri poginula, dva ranjena i tri nestala člana posade. Tada je zapovjednik 11. oklopne divizije, general O’Conor, zapovijedio i ostalim pukovnijama da krenu i preuzmu vodstvo napada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije