VOJNA POVIJEST NA FILMU

Na putu prema Tobruku…

Rat
Foto: Gaumont
30.06.2016.
u 19:54

Nepregledna afrička pustinja, jedan džip, četvorica komandosa i zarobljeni njemački časnik. Ne, nije riječ o neukusnom vicu, već o jednoj od ponajboljih francuskih ratnih drama

Godina 1942, Tobruk. Tijekom druge bitke za El-Alamein grupa francuskih komandosa uspješno izvodi diverziju na skladištu goriva duboko u neprijateljskoj pozadini. U metežu nastalu nakon eksplozije komandosi uspijevaju izbjeći njemačkoj patroli i džipom pobjeći u pustinju. Pri pokušaju da se vrate natrag u bazu njemački lovac uništi im džip te četvorica preživjelih komandosa – prekaljeni boksač Theo (Lino Ventura), liječnik Samuel (Charles Aznavour), Francois (Maurice Biraud) i Jean (Germán Cobos) – pješice kreću na put od Tobruka do El-Alameina.

Snimljen 1960. godine, »Un taxi pour Tobrouk« bio je svojedobno hit u Francuskoj. Intrigantna priča, odlična gluma i istančan omjer drame i komedije bili su ključni za uspjeh na kinorepertoaru. S godinama je reputacija filma rasla i danas ima, premda već pomalo zastarjela, arhaična stila, kultni status te zasluženo pripada listi odabranih filmova koje biste svakome ljubitelju ratne drame preporučili bez imalo krzmanja. Uzme li se osnovna premisa, može se reći da film ne otkriva ništa spektakularno niti odveć originalno. Riječ je o još jednoj ratnoj drami o grupici vojnika koja se nađe u nemogućoj, gotovo bezizlaznoj situaciji – klasičan predložak koji će se naći u ratnom, ali i bilo kojem drugom žanru, poput pustolovnoga filma ili vesterna. Koliko god svojim predloškom bio jednostavan, ipak postoji jedno »ali«, a odnosi se na filmski zaplet. Film je distribuiran 10. svibnja 1961. godine, odnosno 16 godina nakon Drugog svjetskog rata. U to doba preživjeli sudionici ratnih zbivanja bili su još uvijek aktivan društveni faktor u Francuskoj. Ratne rane teško da su potpuno zacijelile i nije bilo jednostavno slojevito, bez klasične crno-bijele podjele na pozitivce i negativce prikazati odnos Francuza i Nijemaca, čega se »Un taxi pour Tobrouk« dobrim dijelom dotiče, premda se ne može reći da je u to vrijeme riječ bila o osobito originalnoj intervenciji...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 4. lipnja na svim kioscima!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije