Naslovnica

Nesretna sudbina Jelene Zrinske (1643.-1703.)

Jelena Zrinska, kći Petra i Katarine Zrinski, bila je udana po drugi put za ugarskog velikaša Imru Thökölyja, s kojim je imala troje djece, od kojih je jedno umrlo u vrlo ranoj dobi.
04. svibnja 2021. u 08:16 0 komentara 276 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Jelena Zrinska, kći Petra i Katarine Zrinski, bila je udana po drugi put za ugarskog velikaša Imru Thökölyja, s kojim je imala troje djece, od kojih je jedno umrlo u vrlo ranoj dobi.

ZANIMLJIVOST O Albrechtu Wenzelu Eusebiusu von Wallensteinu

Thököly je bio predvodnik pobune protiv Habsburga u čemu je imao podršku Osmanlija. Nakon poraza u bitci kod Kahlenberga 1683. godine osmanske snage i saveznički Thökölyjevi borci (kuruci) nisu imali drugog izbora nego se povući, a Thököly je brzo gubio jedan za drugim Rákóczijeve utvrde. Krajem 1685. godine carska vojska opkolila je posljednje preostalo uporište, dvorac Palanok u Munkácsu. Sama Jelena branila je dvorac tri godine (1685. - 1688.) protiv snaga generala Antonia Caraffe. Nakon ponovnog zauzimanja Budima, situacija je postala neodrživa, a 17. siječnja 1688. Jelena nije imala drugog izbora nego predati dvorac, u uvjerenju da će branitelji dobiti amnestiju od cara, te da će imanja Rákóczija ostati u posjedu njezine djece. Prema tom sporazumu, ona i njezina djeca odmah su otputovali u Beč, gdje su joj, suprotno sporazumu, oduzeta djeca. Jelena je živjela do 1691. godine u samostanu uršulinki, gdje je odgajana i njezina kći Julianna. Njezin sin Franjo odmah je odveden u isusovačku školu u Neuhausu.

Godine 1699., nakon što je potpisan mir u Srijemskim Karlovcima, dvoje supružnika, budući da su se našli na gubitničkoj strani, morali su otići u progonstvo u Osmansko Carstvo. Jelena je živjela u Galati, okrugu Carigrada, a kasnije u Izmiru, gdje je umrla 18. veljače 1703. godine. Pokopana je u francuskoj crkvi Saint Benoit u Galati.

Slika: Jelena Zrinski s djecom pred generalom Caraffom nakon predaje utvrde Munkacs, Victor Madarász.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

DOMOVINSKI RAT I Nijemac Peter Dlaka borio se u "Bljesku" s Hrvatima NA DANAŠNJI DAN - DOMOVINSKI RAT Početak vojno-redarstvene operacije "Bljesak" IZ NOVOG BROJA Nasilje u službi politike
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.