Naslovnica

Nasilje u službi politike

Film „Dara iz Jasenovca“ ima zanimljive glumce i bavi se važnom temom koja je nažalost previše jednostavno obrađena zbog fokusa na sadističko klanje logoraša.
30. travnja 2021. u 07:54 0 komentara 272 prikaza
Foto: Dandelion Production Inc

Rijetko koji regionalni film podigne puno prašine u medijima već i prije same premijere. Zbog izdašne državne pomoći i same teme, takva je bila sudbina Vrdoljakova „Generala“ prije dvije godine, a sada se priča ponovila sa srpskim kandidatom za Oskara za najbolji strani film – „Dara iz Jasenovca“.

IZ NOVOG BROJA Svjež izgled poznate priče

Na prvi pogled samo teška i mučna priča o srpskoj djevojčici Dari koja pokušava preživjeti užas koncentracijskoga logora Jasenovac u Drugome svjetskom ratu, filmsko djelo uskoro je postalo manje bitno zbog niza kontroverzi koje su se počele uz njega vezivati. Film je vrlo rano postao političko oružje i propagandni materijal koji treba poslužiti u prenošenju narativa koji odgovara vladajućim političkim strukturama u Srbiji. Budući da ga je velikim dijelom financirala država, jasno je da je to uskoro postao projekt na kojemu će ta ista država iskoristiti svaku priliku da pokrene dijalog i puni medijski prostor temama koje njoj odgovaraju. Jedan takav primjer je izbor da kinopremijera filma bude na Kosovu, jer je, prema riječima redatelja filma, „položaj Srba na Kosovu i Metohiji sličan onom u logorima“.

Kao i s „Generalom“ kod dijela hrvatske publike, uskoro je i „Dara iz Jasenovca“ dobila status da se nijedan njezin aspekt ne smije kritizirati jer se time vrijeđa cije li narod. Međutim, ako stavimo politiku na stranu, „Dara iz Jasenovca“ bavi se važnom temom koja je plošno i previše jednostavno obrađena zbog fokusa na prikaze klanja i nasilja, dok je gluma u filmu vrlo pohvalna. U filmu pratimo sudbine nekoliko međusobno povezanih likova, od kojih je najvažnija ona Dare Ilić (Biljana Čekić), srpske djevojčice koja u ljeto 1942. godine (neposredno nakon bitke na Kozari) završava u koncentracijskome logoru Jasenovac sa svojom majkom i mlađim bratom. Iako je stariji pokušavaju uvjeriti da će sve biti u redu i da se ne treba brinuti, ona vidi da je to mjesto očaja i patnje u kojemu će morati vrlo brzo odrasti kako bi se pobrinula da barem njezin mlađi brat preživi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 6. travnja 2021.

IZ NOVOG BROJA Danas izdajica, sutra heroj IZ NOVOG BROJA Pravda za mrtve, utjeha za žive IZ NOVOG BROJA Sirova snaga staroga mita
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.