NA DANAŠNJI DAN

Novi njemački napad na Verdun

Verdun
Foto: www.wereldoorlog1418.nl
06.03.2015.
u 21:27

Iako je borba za Mort-Homme trajala još više od mjesec dana uz tisuće mrtvih na obje strane, Nijemci nikada nisu uspjeli probiti francuske položaje.

Na današnji dan je tijekom velike snježne mećave njemačka vojska pokrenula veliki napad na francuske snage smještene na uzvisini Mort-Homme, na lijevoj obali rijeke Meuse, blizu grada-tvrđave Verduna u Francuskoj.

Bitka za Verdun započela je 21. veljače 1916. godine nakon njemačkog bombardiranja grada Verduna, zadnje velike francuske tvrđave koja je izgubljena tijekom Francusko-Pruskog rata 1870.-1871.

Iako su Nijemci brzo napredovali od početka napada te su uspjeli osigurati veliku obrambenu tvrđavu Verduna – tvrđavu „Douamount“. Ali Francuzi se ne predaju. Bitka je ubrzo prešla u mrtvu točku, prenosi History.com

Znajući da će saveznici ubrzo pokrenuti veliki napad na rijeci Sommi, njemačko zapovjedništvo odlučilo je umjesto napada na tvrđavu gdje je Petain odlučno postavio obrambene prstene, krenuti u napad s boka gdje su francuske snage bile ipak slabije.

Dana 6. ožujka Nijemci su napali sa zapadne obale rijeke Meuse. Iako su napredovali pod teškom vatrom francuskog topništva, Nijemci su uspjeli prijeći rijeku blizu Brabanta i Champneuvillea kako bi napali položaj Mort-Homme. Zarobljeno je 1 200 francuskih vojnika u samo dva dana. Iako je borba za Mort-Homme trajala još više od mjesec dana uz tisuće mrtvih na obje strane, Nijemci nikada nisu uspjeli probiti francuske položaje.

Bitka za Verdun trajala je još deset mjeseci te je tako postala najdužom bitkom Prvoga svjetskog rata. Paul von Hindenburg, koji je tog ljeta zamijenio Falkenhayna, konačno je zaustavio njemačke napade 18. prosinca te tako završio bitku u kojoj je bilo preko milijun žrtava na obje strane.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije