VELIKA BRITANIJA

Novi nosač aviona HMS Queen Elizabeth stiže u Portsmouth početkom 2017.

HMS Queen Elizabeth
Royal Navy
01.12.2016.
u 17:39

"Kada jedan od naših novih nosača HMS Queen Elizabeth bude na svom prvom zadatku za nekoliko godina, s lovcima 5. generacije i dronovima, ušutkat će sve razgovore o britanskom povlačenju sa svjetske scene"

HMS Queen Elizabeth, novi napredni nosač zrakoplova Britanske kraljevske mornarice započet će s testiranjima u ožujku 2017. godine, piše UK Defence Journal.

Ian Booth, direktor Savezništva nosača zrakoplova izjavio je: "Trenutno je sve instalirano i radi na brodu. Proveli smo velik broj testiranja prije postavljanja sustava na brod te zasada sve izgleda jako dobro. Tijekom nekoliko sljedećih mjeseci završit će se odjeljci te rad na palubi za polijetanje zrakoplova. Također ćemo testirati brod u luci te sve sustave - pogon, upravljanje, navigaciju i komunikaciju u Rosythu prije nego se krene za Portsmouth." 

Tajnik Ministarstva obrane Michael Fallon izjavio je: "Rad na nosačima zrakoplova nacionalni je pothvat na svim brodogradilištima, od Škotske do Devona uz britanski know-how. Helikopter Merin će prvi poletjeti s novog nosača, a kasnije će stići i Apache, Wildcat, Chinook i novi F-35.

HMS Queen Elizabeth će započeti s testovima na moru sljedeće godine prije ulaska u aktivnu službu 2021. godine sa sestrinskim brodom HMS Prince of Wales.

Lord George Zambellas izjavio je: "Kada jedan od naših novih nosača HMS Queen Elizabeth bude na svom prvom zadatku za nekoliko godina, s lovcima 5. generacije i dronovima, ušutkat će sve razgovore o britanskom povlačenju sa svjetske scene".

Ministar obrane Sir Michael Fallon dodao je: "Britanski novi nosači zrakoplova su najveći i najsnažniji ratni brodovi ikada izgrađeni za našu Kraljevsku mornaricu. Investirano je preko 100 milijuna funti u Pomorsku bazu Portsmouth kako bi se osigurala odlična podrška za naše ratne brodove od proljeća sljedeće godine. HMS Queen Elizabeth i HMS Prince of Wales bit će glavni brodovi naše snažne i rastuće Kraljevske mornarice u opasnom svijetu u kojem Britanija ipak igra vrlo važnu ulogu."

Klasa Queen Elizabeth označava novi razvitak nosača zrakoplova zbog broja zrakoplova i misija koje mogu ostvariti. Klasa nije najveća na svijetu, ali je definitivno najmanji i najjeftiniji nosač koji je Kraljevska mornarica mogla izgraditi, a da ima prednost nad velikim nosačima zrakoplova.

>>Britanska nuklearna podmornica sudarila se s trgovačkim brodom

>>"Dreadnought 2050": Kraljevska ratna mornarica otkrila nove brodove budućnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije