NOVA KNJIGA

O Aljmašu, Dalju i Erdutu u Domovinskom ratu

Hrvatski memorijalno dokumentacijski centar Domovinskog rata
30.09.2024.
u 07:20

Autori su napomenuli da su u ova tri naselja poginula 193 branitelja i mještana te da ovom knjigom žele trajno zapisati njihove sudbine

Nedavno je izašla još jedna knjiga o našoj nedavnoj vojnoj povijesti – „Aljmaš, Dalj i Erdut u Domovinskom ratu“. Autori su Frano Tokić, umirovljeni brigadir HV-a i ujedno sudionik događaja u Dalju 1991. godine, inače rodom iz Erduta, te magistar povijesti Marin Banović.

Knjiga, na kojoj su radili pet godina, izašla je u nakladi Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune. Knjiga je temeljena na događajima od 1990. do 1992. godine - početak pobune i njena kronologija, koja završava progonom preostalog nesrpskog stanovništva na Uskrs 1992. godine. Knjiga sadrži iskaze sudionika događaja te brojne dokumente, između ostalog i arhivirana svjedočenja sa sudskih procesa koji su svojedobno vođeni pred Haškim sudom, tako da su prikazana i skromna svjedočenja Srba o ovim događajima. Autori su napomenuli da su u ova tri naselja poginula 193 branitelja i mještana te da ovom knjigom žele trajno zapisati njihove sudbine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije