Naslovnica

Očaravajući podsjetnici rata - napušteni tenkovi

Prekrasne plaže Portorika dom su tenkovima, ali navedeni tenkovi nisu ostali nakon rata već su bili dio američke vojne vježbe 1970-ih godina.
01. prosinca 2016. u 17:20 2 komentara 10968 prikaza
Rat
Foto: Wikimedia CC

Što to više fascinira ljubitelje vojne povijesti od velikog i starog relikta povijesti koji je davno zaboravljen nakon završetka rata? Fotografije opreme iz ratova 20. stoljeća koje ćete vidjeti u prilogu tjeraju ljude na razmišljanje - što se točno događalo s navedenim svjedocima prošlosti? WHO donosi kompilaciju fotografija.Tenkovi iz svih ratova nalaze se na područjima između sjevera Europe do Južnog Pacifika. Nekima se čak može i prići.

Poligon za vježbu Otterburn u nacionalnom parku Northumberland koristi se kao vojni poligon ali se nekada otvori za sve posjetitelje koji bi htjeli vidjeti napuštene tenkove. Kod nekih se vide samo kupole, a neki imaju i gusjenice. Tenkove u Fort Knoxu u Kentuckyju posjetitelji mogu vidjeti kada su vrata otvorena za javnost. Neki tenkovi su na različitim grobljima opreme, a posjetitelji ih mogu posjetiti kada budu memorijalni dani itd.

U Laosu, tenkovi se nalaze u šumama. Znatiželjni turisti koji ih žele vidjeti riskiraju jer oko njih postoji veliki broj neeksplodiranih mina i bombi iz Vijetnamskog rata tako da moraju imati vodiča koji će ih odvesti prema spomenutom mjestu. Prekrasne plaže Portorika dom su tenkovima, ali navedeni tenkovi nisu ostali nakon rata već su bili dio američke vojne vježbe 1970-ih godina. Portoriko se protivio vojnoj vježbi jer je postojao rizik velikog onečišćenja. Građani su protestirali te je američki predsjednik Nixon popustio te povukao vojsku i cjelokupnu opremu. Danas tamo postoje samo dva tenka koji privlače posjetitelje na plaži te graffiti umjetnike.

>>Sovjeti brutalno zaustavili Mađarsku revoluciju

>>Pametna američka kazetna bomba koja odjednom može uništiti 40 tenkova

  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Turizam, ja bi iskoristio iste za turističku ponudu. Nadopunio bi je sa zračnim duelima gdje bi laici u pratnji pilota na većoj visini preuzimali palicu. Ratne igre...

  • klamerko:

    Ali vi još uvijek niste izumili 3D scannere i printere velike kao građevina koja automatski iz svih potrebnih resursa tehnološki trodimenzionalno printa novi tenk. Kako to :-)