IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Operacija Pustinjska lisica

Wikimedia Commons
14.05.2020.
u 08:03

Prema iračkim izvorima ubijene su 62 osobe, dok su američki izvori izjavili da je poginulo pet osoba.

Tijekom 1998. godine odnosi između iračkoga režima i UN-ovih inspektora za oružje stalo su se pogoršavali. Irak je neprestano ometao inspektore, optužujući misiju UN-a da špijunira za potrebe Sjedinjenih Američkih Država. Vojnu operaciju predvodile su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, koje su između 16. i 19. prosinca 1998. izvršile napad na Irak. Američki predsjednik Bill Clinton naredio je vojnu operaciju Pustinjska lisica, kodno ime za intenzivno trodnevno bombardiranje Iraka kako bi se Saddama Husseina spriječilo u izradi oružja za masovno uništenje. Bombardirane su bile iračke vojarne u kojima je bilo pohranjeno oružje za masovno uništenje. Osim toga, pogođena je predsjednička palača i nekoliko stambenih blokova.

Prema iračkim izvorima ubijene su 62 osobe, dok su američki izvori izjavili da je poginulo pet osoba. Clinton nije tražio autorizaciju Kongresa za ovu operaciju, a pravdao se kako je dužnost SAD-a ukloniti Saddamov režim.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u prosincu 2019.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije