Naslovnica

Opsada Beča

Rat je završen potpisivanjem mira u Srijemskim Karlovcima 1699. godine, nakon čega je prekinuto napredovanje Osmanlija u Europi.
15. rujna 2020. u 08:55 0 komentara 442 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Nakon gotovo dva mjeseca osmanske opsade Beča početkom rujna 1683. godine došlo je do velikoga ratnog okršaja u kojemu su Osmanlije poraženi. Veliki vezir Kara Mustafa dva mjeseca ranije Beču je ponudio mogućnost mirne predaje, no ponuda nije prihvaćena. Sam sukob zbio se 12. rujna 1683. kada je vojska poljskoga kralja Jana Sobjeskog, ujedinjena s habsburškom vojskom, porazila vojsku Kare Mustafe i tako natjerala velikoga vezira u bijeg. Poljski kralj zapovijedao je vojskom koja je po mnogim aspektima više imala obilježja srednjovjekovnih nego vojski onoga vremena. Pješaštvo se uglavnom sastojalo od dragovoljaca i stranih plaćenika. Ono u što se najviše pouzdao poljski kralj bila je konjica. Poljski husari činili su kralježnicu svoje vojske i predstavljali su zastrašujuću silu na bojnome polju. Rat je završen potpisivanjem mira u Srijemskim Karlovcima 1699. godine, nakon čega je prekinuto napredovanje Osmanlija u Europi.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Završetak Finskog rata IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bartolomejska noć IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Valonski rat
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.