IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Bartolomejska noć

Wikimedia Commons
28.08.2020.
u 08:27

Događaj koji je u velikoj mjeri obilježio 16. stoljeće u Francuskoj bila je krvava Bartolomejska noć.

Događaj koji je u velikoj mjeri obilježio 16. stoljeće u Francuskoj bila je krvava Bartolomejska noć. Francuska regentica katolkinja Katarina Medici nije imala razumijevanja za širenje protestantizma u Francuskoj pa je odlučila pobiti hugenote, nositelje protestantizma u Francuskoj. U samo jednoj noći s 23. na 24. kolovoza 1572. u Parizu je ubijeno više od tri tisuće hugenota. U najvećoj tajnosti naređeno je da se sva gradska vrata zaključaju, a naoružana vojska čekala je znak zvona. Nitko nije ostao pošteđen, ni žene ni djeca. Iz povijesnih izvora saznajemo da je tijekom hugenotskih ratova ubijeno između 40 i 50 tisuća ljudi. Bartolomejska noć nazvana je i „krvavi pariški pir“ jer se masakr zbio pet dana nakon vjenčanja Katarinine kćeri Margarete za hugenotskoga kralja Navare. Regentica je smatrala da je ta noć bila najpogodnija jer su svi najistaknutiji hugenoti bili na jednome mjestu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u kolovozu 2019.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije