Naslovnica

Bartolomejska noć

Događaj koji je u velikoj mjeri obilježio 16. stoljeće u Francuskoj bila je krvava Bartolomejska noć.
28. kolovoza 2020. u 08:27 0 komentara 1073 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Događaj koji je u velikoj mjeri obilježio 16. stoljeće u Francuskoj bila je krvava Bartolomejska noć. Francuska regentica katolkinja Katarina Medici nije imala razumijevanja za širenje protestantizma u Francuskoj pa je odlučila pobiti hugenote, nositelje protestantizma u Francuskoj. U samo jednoj noći s 23. na 24. kolovoza 1572. u Parizu je ubijeno više od tri tisuće hugenota. U najvećoj tajnosti naređeno je da se sva gradska vrata zaključaju, a naoružana vojska čekala je znak zvona. Nitko nije ostao pošteđen, ni žene ni djeca. Iz povijesnih izvora saznajemo da je tijekom hugenotskih ratova ubijeno između 40 i 50 tisuća ljudi. Bartolomejska noć nazvana je i „krvavi pariški pir“ jer se masakr zbio pet dana nakon vjenčanja Katarinine kćeri Margarete za hugenotskoga kralja Navare. Regentica je smatrala da je ta noć bila najpogodnija jer su svi najistaknutiji hugenoti bili na jednome mjestu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u kolovozu 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bajazid II. "Pravedni" postaje sultan IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Austerlitza IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Ivan Grozni postao carem
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.