Prvi svjetski rat

Opsada Ligea u kolovozu 1914. godine

Opsada Ligea u kolovozu 1914. godine
Vojna povijest
05.11.2013.
u 19:12

Prvi svjetski rat bio je rat artiljerije - ili još preciznije, rat teške artiljerije

Sukob između Francuske i Njemačke započeo je još i prije nego što je ova potonja nastala. Još i prije naznaka o ujedinjenju Njemačke (koja je bila rascjepkana na bezbroj malih državica), Francuzi su prepoznali brzo rastuću ekonomsku i vojnu silu na sjeveru – Prusku. A još kada je Pruska, u skladu sa svojom ekonomskom moći, počela usporedno širiti i politički utjecaj na susjede, Francuska je krenula u opsežnu diplomatsku ofenzivu s ciljem da svojeg manjeg susjeda zadrži u granicama gdje će ga biti moguće kontrolirati.

S tim ciljem na umu francuski su izaslanici obilazili male njemačke državice na jugu, uvjeravali ih da im je bolje zadržati samostalnost, pozivali se na vjerske razlike (u Francuskoj i na jugu Njemačke prevladavalo je katoličanstvo, dok je na sjeveru dominantna vjera bila protestantizam), a kad je zatrebalo, nudili su i financijsku pomoć – samo neka se neodlučni mini vlastodršci klone ulaska u njemački savez, kamo ih je pozivala sve glasnija Pruska.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije