Naslovnica

Oslobođen francuski glavni grad u Drugome svjetskom ratu

Dva dana ranije, francuska oklopna divizija započela je s napredovanjem prema glavnom gradu.
25. kolovoza 2017. u 05:33 1 komentara 1018 prikaza
Foto: Wikimedia CC

Na današnji dan 1944. godine, francuski general Jacques Leclerc pobjednički je ušao u Pariz. U gradu su ostali džepovi njemačkog otpora, ali je Pariz ipak oslobođen, piše History.

Dva dana ranije, francuska oklopna divizija započela je s napredovanjem prema glavnom gradu. Članovi pokreta otpora su započeli s oslobađanjem francuskih zatvorenika u Parizu. Nijemci su stalno izvršavali protunapade i vođene su borbe s članovima pokreta otpora. Dana 24. kolovoza, još je jedna francuska oklopna divizija ušla u Pariz s juga, a ushićeni je narod izišao na ulice. Međutim, Nijemci su i dalje nastavili pucati na francuske borce.

Međutim 25. kolovoza, general Dwight Eisenhower je uvjerio generala Charlesa De Gaullea da savezničke postrojbe sada mogu ući u Pariz. U Parizu je ostalo nekoliko njemačkih snajperista, a veliki broj njemačkih vojnika je odveden u ratno zarobljeništvo. Više od 500 boraca pokreta odbora poginulo je u borbama za Pariz uz 127 civila. Nakon što je grad oslobođen od njemačke vladavine, francuski su kolaboracionisti često ubijani bez ikakvog suda.


PRVI SVJETSKI RAT Talijani započeli 11. bitku na Soči AMERIČKI GENERAL: "SAD bi obrisao Sjevernu Koreju s lica zemlje za samo 15 minuta"
  • Avatar nemam-pojm@
    nemam-pojm@:

    Koliko ja znam o povjesti; njemci su Pariz proglasili otvorenim gradom. Što znači da je Vermaht poštedio grad razaranja. Više je imao Split partizana nego Pariz aktivista odpora