PRVI SVJETSKI RAT

Talijani započeli 11. bitku na Soči

Wikimedia CC
18.08.2017.
u 13:45

Za svoj 11. pokušaj, Cadorna je poslao 51 diviziju vojnika te 5.200 topova na svoje austrijske protivnike.

Na današnji dan 1917. godine, talijanska vojska pokrenula je 11. ofenzivu protiv austro-ugarskih vojnika na rijeci Soči blizu talijanske i austro-ugarske granice, piše History.

Uz planinski teren, talijansko bojište je bilo najteže prohodno od svih bojišta za napad i pokretanje ofenziva. Međutim, od 1915. godine, talijanska je vojska pokrenula najmanje deset velikih pokušaja da se poraze austro-ugarski vojnici. Nakon manjih uspjeha na obje strane, bitka je ostala na mrtvoj točki. Talijanski šef stožera Luigi Cadorna nastavio je slati svoje vojnike na Soču gdje se trebao zaustaviti prodor austrijskih vojnika u Italiju.

Za svoj 11. pokušaj, Cadorna je poslao 51 diviziju vojnika te 5.200 topova na svoje austrijske protivnike. Talijanski napredak je bio impresivan te je austro-ugarska vojska odbačena na svim bojištima. Sveukupno, Talijani su zauzeli 5 planinskih vrhova te oko 20.000 ratnih zatvorenika prije nego što je ofenziva usporila. Međutim, 12. bitka na Soči, tzv. bitka kod Caporetta krajem 1917. godine označila je veliki uspjeh za Središnje sile te je Italija gotovo izbačena iz rata. Do kraja Prvoga svjetskog rata u studenome 1918. godine, polovica talijanskih žrtava, između 300 i 600 tisuća izgubljena je na Soči.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije