Naslovnica

Otkriven spomenik posvećen feldmaršalu Svetozaru pl. Borojeviću od Bojne!

U kulturnom programu sudjelovali su trobilni kvintet Slovenske vojske i akademski zbor Vinko Vodopivec. S hrvatske strane ovom svečanom činu sudjelovala je predstavnica Veleposlanstva RH u Ljubljani Romana Franulović Bušić, predstavnik Grada Zagreba Drago Umičević, predstavnik HVIDRE NZZ NZI Valentino Rajković i predstavnik Udruge 1914-1918. iz Hrvatske Nikola Tominac.
11. prosinca 2016. u 14:55 7 komentara 6272 prikaza
Soča
Foto: Nikola Tominac
Pogledajte galeriju 1/25

U subotu, 10. prosinca, na predjelu Preval iznad Nove Gorice otkriven je parkovni spomenik posvećen austrougarskom feldmaršalu Svetozaru pl. Borojeviću od Bojne, rođenom u selu Umetić na Banovini, zapovjedniku snaga na južnom dijelu Sočanske bojišnice koja je spriječila talijanski proboj prema unutrašnjosti. Grad Nova Gorica i Društvo Soška fronta 1915-1917 s uređenjem spomen područja obilježavaju 100. godišnjicu Prvoga svjetskog rata i 160. godišnjicu rođenja feldmaršala Borojevića. Spomenik su otkrili predsjednik Društva Soška fronta 1915-1917 Tadej Munih, novogorički župan (gradonačelnik) Matej Arčon i načelnik Sektora za nepokretnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Silvester Gaberšček. U kulturnom programu sudjelovali su trobilni kvintet Slovenske vojske i akademski zbor Vinko Vodopivec. S hrvatske strane ovom svečanom činu sudjelovala je predstavnica Veleposlanstva RH u Ljubljani Romana Franulović Bušić, predstavnik Grada Zagreba Drago Umičević, predstavnik HVIDRE NZZ NZI Valentino Rajković i predstavnik Udruge 1914-1918. iz Hrvatske Nikola Tominac.

Soča | Autor : Nikola Tominac Foto: Nikola Tominac

Soča | Autor : Nikola Tominac Foto: Nikola Tominac

Ostatak fotografija pogledajte u galeriji.

  • Deleted user:

    sramota je da borojević premalo zastupljen u hrvatskoj povijesti

  • oltar domovine:

    Neka mu je vjecna slava ...Krajisniku iz banovine

  • tragurion1954:

    Svaka čast Slovencima da su se sjetili ovog velikog ratnika. Nadam se da je i Hrvatska dala svoj doprinos, jer, ipak, Borojević je hrvatski ponos u Prvom svjetskom ratu.