RIM

Pad Kasno-imperijalne Rimske vojske

Rim
www.realmofhistory.com
11.08.2016.
u 16:39

Rim više nije uspijevao u svoju vojnu organizaciju do kraja asimilirati barbarske snage kao što mu je polazilo za rukom u prošlosti

Augustova politika obrane granica do posljednje kapi krvi (što mu je Tacit iznimno jako zamjerao, jer se još uvijek osvrtao na slavna osvajanja iz republikanskog vremena), služila je kao uzor i njegovim nasljednicima, osim u izoliranim lokalnim borbama vođenima zbog ispravljanja i učvršćivanja granica na isturenim položajima, strateški lakše branjivima. Teške borbe vodile su se jedino za vrijeme Trajana u Daciji, koja je 106. godine svedena na provinciju, i u Mezopotamiji protiv Parta, prisiljenih na povlačenje na više bojišta, ali i te se operacije imaju shvatiti u okviru učvršćivanja izloženijih granica. Slijedeći taj program, Hadrijan je, kao i sam Trajan, stavio naglasak na preobrazbu djelomično utvrđenih graničnih linija u prave neprekinute fortifikacijske sustave za koje se počeo rabiti izraz „limes“. Izvorno se radilo o graničnoj cesti kojom se komuniciralo iz središta države prema van. Sada je korištena kao put spajanja utvrda raspoređenih uzduž granične linije na pravilnim udaljenostima od kilometar i pol do tri kilometra. Hadrijanovo je ime vezano za „limes“ ili bedem u Britaniji s nasipom širokim dva i pol metra i dugačkim pet kilometara do prometnice za ophodnju.

Bio je dug 117 km, a išao je od ušća Tynea do zaljeva Solway. Antonin Pio sagradio je još jedan – otprilike 155 km sjevernije – od zaljeva Forth do ušća Clydea, s nasipom širokim tri i pol metra (s jednim jarkom ispred i jednim iza). Oba su se cara svojski pobrinula oko opremanja „limesa“ koji se protezao od Njemačke do Recije, između Rajne i Dunava, pomoću niza dobro utvrđenih tabora povezanih bilo cestama usporednima s rijekama, bilo jarcima s palisadom. Različitu je strukturu imao „limes“ koji je sagrađen u Siriji i Africi na granici s pustinjom, s malim utvrdama duž putova kojima su učestalo prolazila razna nomadska plemena...

Nastavak teksta čitajte u novome izdanju Vojne povijesti od 4. kolovoza na svim kioscima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije