POVIJEST NA FILMU

Paranoja u podmornici

Das Boot
Foto: http://image.tmdb.org/
05.08.2014.
u 06:01

„Das Boot“ je jedan od prvih filmova u kojima su njemački vojnici prikazani s određenom dozom simpatije i razumijevanja

Teško se može reći da karijera Wolfganga Petersena nije raznolika i dugotrajna. Tijekom pet desetljeća duge karijere ovaj je Nijemac s trajnom hollywoodskom adresom što u Europi, što u SAD-u snimio mnoštvo žanrovski raznolikih, a uspješnih filmova („The perfect storm“, „Troy“, „Enemy mine“, „Air Force One“, „The neverending story“, „Outbreak“...). U nizu pamtljivih naslova, kvalitetom i statusom izdvaja se jedan snimljen u ranijoj, njemačkoj fazi karijere, kojim je prilično visoko postavio nikada više dostignutu letvicu očekivanja. Riječ je o filmu „Das Boot“, psihološkoj ratnoj drami o njemačkoj podmornici U-96. U proteklih tridesetak godina više se verzija ovoga filma periodički pojavljivalo, ovisno o namjeni i tržištu na koje je plasirano. Originalna verzija puštena u svjetsku kinodistribuciju trajala je dva i pol sata, te je bila nominirana za šest Oscara, od značajnijih kategorija u onima za režiju i scenarij, a ostatak nominacija priskrbila je mahom u „tehničkim“ kategorijama. Kako je tijekom snimanja isproducirano podosta materijala, 1985. godine, četiri godine po kinopremijeri, na njemačkoj i austrijskoj je televiziji te na BBC-ju prikazana u formatu mini-serije od tri nastavka, u trajanju od po 100 minuta svaki (poslije je i ona premontirana u pet jednosatnih epizoda). Petersena je dobar prijem kod publike petnaestak godina nakon premijere potaknuo da počne raditi na redateljevoj verziji filma. Od planiranih šest sati (!), „Das Boot - Director’s cut“ premijerno je objavljen na DVD-u 1997. godine u ipak nešto kraćem trajanju od tri i pola sata. U njega je, uz
remasteriran zvuk i sliku, dodano obilje materijala kojim se pojašnjavaju suodnosi i osobna pozadina glavnih likova te kontekst u kojemu se radnja odvija. Intrigantno, to je jedna od rijetkih redateljskih verzija koja umnogome nadmašuje original.

Film se temelji na istoimenoj noveli Lothar-Günthera Buchheima, izdanoj 1973. U njoj je ovaj njemački umjetnik opisao svoj boravak na njemačkoj podmornici krajem 1941. i početkom 1942. godine u jeku bitke za Atlantik, kada je kao ratni dopisnik u Odjelu za propagandu Njemačke ratne mornarice pisao o svojim iskustvima na moru, prilažući člancima vlastitu fotoarhivu. Jedan ga je takav zadatak odveo na podmornicu U-96 na kojoj je proveo nekoliko uzbudljivih mjeseci i doživio sve specifičnosti i paranoju podmorničkog rata. Na temelju bilješki i stotina snimljenih fotografija tridesetak godina nakon rata objavio je ne samo autobiografsku novelu već i ozbiljnu publicističku trilogiju o podmorničkom ratu.

Nastavak teksta i ostale zanimljivosti pročitajte u novom,41. izdanju VP magazina za vojnu povijest!

Komentara 1

FR
freelander
17:58 06.08.2014.

Jedan od boljih romana jeste i djelo Haie und kleine Fische, wolfganga Ott-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije