KOLEKCIONARI

Pet vojnih kaciga iz Prvoga svjetskog rata

WW1
Foto: www.plasticmodelzone.com
1/6
30.06.2015.
u 19:33

Prvi svjetski rat je definitivno bio najčudniji rat u povijesti - tehnologija 20. stoljeća spojila se s taktikom i strategijom 19. stoljeća

Primjerci naoružanja i opreme iz Prvoga svjetskog rata nisu samo posebni zbog svjedočenja tog vremena, prvog velikog rata u kojem se tehnologija 20. stoljeća "spojila" s taktikom i strategijom 19. stoljeća. Oni predstavljaju prve dijelove vojne tehnologije koja se koristi i danas - moderne čelične kacige.

Velik broj žrtava nakon velikih eksplozija, raspršenih gelera i ostalih ubojitih sredstava, natjerao je velike sile da počnu razvijati modernu čeličnu kacigu. Francuzi su prvi razvili kacigu "Adrian" 1915. godine. Ubrzo je razvijena i "Brodie" kaciga koju su nosile britanske imperijalne snage i američke postrojbe. Godine 1916. razvijena je poznata njemačka kaciga "Stahlhelm" - kaciga koja se, uz veliki broj poboljšanja, koristi i danas, piše WHO.

Predstavljamo 5 različitih kaciga iz Velikog Rata koje bi svaki kolekcionar trebao imati:

Francuska M-15 "Adrian" kaciga

Jedan od prvih vojnih kaciga u 20. stoljeću, nazvana po Generalu Adrianu. Kaciga je napravljena od četiri dijela: prednji vizir, zadnji vizir, kruna i "krijesta" na vrhu. Ta su četiri dijela zajedno zavarena, a na većini M-15 kaciga napravljen je grb na prednjoj strani koji označava postrojbu. Proizvedeno je oko 20 milijuna kaciga tijekom Prvoga svjetskog rata.

Foto: delcampe.net

Britanska "Brodie" kaciga

Kacigu je razvio John L. Brodie, poznatiju pod imenom "Tommy kaciga". To je bila prva čelična kaciga koju su nosili britanski vojnici tijekom Prvoga svjetskog rata. Kaciga je izrađena vrlo jednostavno - iz jednog procesa. Počela se koristiti 1915. godine, a njezin poseban dizajn i učinkovitost dao je zamah razvoju britanskih Mk-I, Mk-II i američkih M-1917 i M-1917A1 kaciga.

Foto: Warrelics.eu

Njemačka "M-16 Stahlhelm" kaciga

Poznata njemačka kaciga počela se razvijati s "Modelom 16" 1915. godine. Svaka strana "M-16" modela imala je spojnu ušicu koja je služila za ventilaciju i za mogućnost dodavanja dodatne zaštite kako bi se povećala otpornost. Njemačka kaciga "Stahlhelm" bila je najučinkovitija kaciga Prvoga svjetskog rata, a danas je najviše tražena u kolekcionarskim krugovima.

Foto: http://www.warrelics.eu/

Njemačka kaciga "Pickelhaube"

Njemačka kaciga za pješaštvo - "Pickelhaube" je najpoznatija vojna kaciga u povijesti. Koristila ju je njemačka carska vojska do kraja 18. stoljeća. Šiljak na vrhu kacige također je označavao njemačku snagu i ambiciju na početku Prvoga svjetskog rata. Šiljak je također predstavljao koplje koje je bilo najviše korišteno oružje njemačkog pješaštva prije pojave prvih pušaka.

Foto: www.kaisersbunker.com

Njemačka kaciga "M-18"

Kaciga "M-18" je modificirana verzija standardne kacige "Model 1918". Nakon što su došli izvještaji o učinkovitosti "Modela 1916, 1917 i 1918", njemačko Ministarstvo rata odlučilo je napraviti bolju kacigu. Nova se kaciga razlikovala u tome da je na stranama kacige izrezan dio u obliku polumjeseca kako bi vojnik mogao što bolje čuti zapovijed. Kaciga se nastavila razvijati te se koristila početkom Drugoga svjetskog rata.

Foto: www.warrelics.eu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije