Naslovnica

Pješačka pukovnija "Hoch-und Deutschmeister" Nr. 4

Godine 1915. sve pukovnije izgubile su svoja dodatna i počasna imena pa im je od imena ostao samo ranije dodijeljen broj. Od tada se pukovnija službeno zvala Pješačka pukovnija br. 4.
22. srpnja 2021. u 08:10 0 komentara 117 prikaza
Foto: New York Public Library

Pukovnija je osnovana 1696. godine ugovorom između cara Leopolda I. i Velikog meštra Teutonskog reda Franza Ludwiga von Pfalz-Neuburga, a u početku se zvala "Pfalz-Neuburg-Teutschmeister", ali je ubrzo ostao samo naslov "Teutschmeister". Pukovnija je regrutirana u Frankoniji i okupljena u Donauwörthu da bi bila primljena u carsku službu 3. lipnja 1696.

IZ NOVOG BROJA Palubna sablja austrijskih mornara novoga tipa M.1858

Pukovnija je sudjelovala u Velikom turskom ratu i veći dio vremena bila je raspoređena u Erdelju. 11. rujna 1697. pukovnija Teutschmeister sudjelovala je u prvoj velikoj bitki, onoj kod Sente 1697. Pukovnija se u toj bitki iznimno istaknula, pa je car, na izvještaj princa Eugena Savojskog, izdao zahvalnicu i priznanje tadašnjem zapovjedniku puka Damianu Hugu Freiherru von Viermundu zu Neersenu.

Godine 1717. godine u bitki kod Beograda poginuo je zapovjednik Damian Casimir von Dalberg. U Sedmogodišnjem ratu pukovnija je sudjelovala u bitki kod Kolina pa je datum 18. lipnja 1757. godine postao i dan pukovnije . Nakon ovog rata područje Bečke šume i bečkih predgrađa dodijeljeno pukovniji, nakon čega se ona pretvara o u Bečku dvorsku stražu.

Kada su 1769. uvedeni matični brojevi za pješačke pukovnije, puk je dobio broj 4. Pukovnija je bila u vlasništvu Velikog majstora Teutonskog reda, čija je titula od 1530. do 1929. kolokvijalno glasila "Hoch- und Deutschmeister", tako da je 1814. naziv pukovnije službeno promijenjen u "Hoch- und Deutschmeister". Nakon što je red izgubio suverenitet 1806. godine, zapovjedništvo je preuzeo habsburški nadvojvoda do 1918.

U kolovozu 1914., malo prije početka Prvog svjetskog rata, pukovnija (sastavljena 95% od Nijemaca) pripadala je II. armijskom korpusu i bila je smještena u Beču. Zapovjednik je bio pukovnik barun Ludwig von Holzhausen.

Godine 1915. sve pukovnije izgubile su svoja dodatna i počasna imena pa im je od imena ostao samo ranije dodijeljen broj. Od tada se pukovnija službeno zvala Pješačka pukovnija br. 4.

 | Autor : New York Public Library Foto: New York Public Library

Ilustracija: Obristwachtmeister (bojnik) pukovnije „Hoch- und Deutschmeister“, 1710. New York Public Library.

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

POSTROJBE Levendi - iregularne postrojbe u osmanskoj vojsci KNJIGA Pomorski rat na Jadranu u drugome izdanju POSTROJBA Ironsides - parlamentarna konjica "vojske novog modela"
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.