Naslovnica

Ironsides - parlamentarna konjica "vojske novog modela"

Postrojbu su sačinjavali neovisni mali poljoprivrednici i uvjereni puritanci.
16. srpnja 2021. u 08:11 0 komentara 320 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Parlamentarna konjica podignuta tijekom engleskog građanskog rata, koja se temeljila na jezgri koju je Oliver Cromwell stvorio u Huntingdonu 1643. godine. Postrojbu su sačinjavali neovisni mali poljoprivrednici i uvjereni puritanci. Postrojba je bila poznata po svojoj željeznoj disciplini, koja je velikim dijelom bila odgovorna za parlamentarnu pobjedu kod Marston Moora (2. srpnja 1644.), gdje su Ironsides, za razliku od svojih rojalističkih ekvivalenata, nakon početnog okršaja ostali na bojnom polju i nastavili napadati kraljevo pješaštvo. Početkom 1645. formirana je vojska Novog modela (New Model Army), temeljena velikim dijelom na Ironsides konjici, koji su nastavili egzistirati kao dio nove vojske.

Ilustracija: Graham Turner, Juriš parlamentarne konjice u bitki kod Nasebyja, detalj.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

IZ NOVOG BROJA Bitka kod St. Gottharda 1664. godine - Montecuccolijev taktički trijumf i habsburški strateški poraz PRAGMATIČNA VOJSKA I FRANCUZI Bitka kod Dettingena i posljednji engleski kralj na bojnom polju IZ NOVOG BROJA Brod "Elettra" - od carske jahte do spomenika
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.