RAT

Pogledajte fotografije s groblja hrvatskih vojnika koji su ratovali u Prvome svjetskom ratu

Rat
Foto: Nikola Tominac
1/13
12.11.2016.
u 11:26

Točan broj Hrvata koji su ondje ostavili svoje kosti možda se nikada neće znati, no spominje se i do 40 tisuća duša.

Pogledajte ostatak fotografija, nastavak na članak objavljen na portalu Večernjeg lista.

Točan broj Hrvata koji su ondje ostavili svoje kosti možda se nikada neće znati, no spominje se i do 40 tisuća duša. Zna li se da je ondje ratovalo njih 80 tisuća, tada je jasno da se svaki drugi vojnik nikada nije vratio kući. Grobovi su im razasuti diljem istočnog bojišta pa je to važnije znati, jer je do prije dvije godine bilo gotovo posve nepoznato, da ukrajinsko selo Glibivka, nedaleko od grada Ivano-Frankivska, krije jedino sačuvano groblje hrvatskih vojnika. Selo koje broji jedva tisuću duša dugo je čuvalo spomen na njihovu žrtvu, a priča o Hrvatima, koji su kod žitelja ostavili neizbrisiv trag, ovdje se prenosila s koljena na koljeno, sve dok 2014. ondje nije stigla prva delegacija iz Hrvatske. Obećali su tada da duše naših poginulih vojnika neće ležati tek na brizi i savjesti mještana Glibivke, i to su obećanje ispunili. U samo dvije godine, sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture, vojno groblje je potpuno obnovljeno.

Komentara 9

DU
Deleted user
18:13 12.11.2016.

Ne znam imali na svijetu kad se sve sabere i oduzme boljih ratnika nego sto ih radja hrvatica majka. S nama su.

Avatar reference
reference
17:11 12.11.2016.

nisu to hrvatski vojnici nego austrougarski vojnici

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
11:20 14.11.2016.

Informacija o kojoj brigadi,grupa,..od kojih dijela iz hrvatske oni jesu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije