NA DANAŠNJI DAN

Pogubljen fašistički diktator Benito Mussolini

Mussolini
Foto: Wikimedia Commons
28.04.2015.
u 17:37

Znajući da ih neće pustiti, Mussolini je odjenuo kaput i kacigu njemačkih zrakoplovaca kako bi što lakše pobjegao u Austriju s nekoliko njemačkih vojnika.

Na današnji dan 1945. godine, pogubljen je "Il Duce" - Benito Mussolini i njegova ljubavnica Clara Petacci. Talijanski partizani su ih uhvatili kada su Mussolini i Clara htjeli pobjeći u Švicarsku. Nedugo nakon toga su ih i streljali, piše History.com.

Mussolini je proveo svojih posljednih tjedana dana u Milanu gdje je u početku skupio svoju političku moć. Dana 20. travnja raspustio je sve vladine urede. 21. travnja Bolognu su zauzeli saveznici te je fašistički lider Arpinati ubijen. "Il Duceovo" osoblje i prijatelji pokušali su natjerati Mussolinija da pobjegdne u Španjolsku, međutim on nije htio napustiti zemlju.

Benito i njegova ljubavnica uspjeli su stići do švicarske granice. Na granici su stražari već prešli na stranu partizana. Znajući da ih neće pustiti, Mussolini je odjenuo kaput i kacigu njemačkih zrakoplovaca kako bi što lakše pobjegao u Austriju s nekoliko njemačkih vojnika. Partizani su ih otkrili i ubili te su poslali njihova tijela u Milan. U Milanu su tijela obješena naopako te prikazana cjelokupnoj javnosti.

>>Sovjeti oslobodili logor Majdanek; uklonjen Benito Mussolini

Komentara 5

T1
t12matija
19:14 28.04.2015.

niti jedan talijanski fasista nije odgovarao za zlocine pocinjene u dalmaciji i otocima...smradovi su se izvukli kada su 43 kapitulirali a saveznici im obecali amnestiju o tome niko nista ne govori uglavnom,duce je dobio sto je zasluzio....

AJ
ajmo
12:14 29.04.2015.

E tak naopačke trebalo je objesit i Paveliča I Titu jer su za Hrvate obodvojica napravila zla da nečemo to popraviti još 100 godina,.

DU
Deleted user
20:58 28.04.2015.

Samo mu je kompanjon Pavelic zbriso na vrijeme ka vlada srpske krajine 95-e pa ga nisu uspjeli uhitit................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije