Naslovnica

Pogubljenje Mata Hari

Mata Hari je, unatoč tvrdnjama da je nevina i uz manjak dokaza, streljana 15. listopada 1917. godine.
06. listopada 2020. u 08:46 0 komentara 1796 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Pravim imenom Margaretha Geertruida Zelle, umjetničkim imenom Mata Hari (što na indonezijskome znači „sunce“), rođena je u kolovozu 1876. godine u Nizozemskoj. Proslavila se kao plesačica egzotičnih orijentalnih plesova, a luksuzan život koji je vodila financirali su njezini bogati ljubavnici. Kada je izbio Prvi svjetski rat, Nizozemska je ostala neutralna, zato je Mata Hari, kao državljanka Nizozemske, mogla slobodno prelaziti državne granice zaraćenih država. Priče o njezinu špijunskom životu počele su kada joj je njemačka tajna služba navodno platila između 20 000 i 30 000 maraka za špijunske usluge. Tada je navodno dobila i tajno ime H-21. Uhićena je u Parizu jer je francuska tajna služba pretpostavljala da špijunira francuske pripreme za rat. Osuđena je za izdaju i pomaganje neprijateljima te joj je stavljeno na teret da je svojim špijunskim aktivnostima skrivila smrt desetaka tisuća vojnika.

Mata Hari je, unatoč tvrdnjama da je nevina i uz manjak dokaza, streljana 15. listopada 1917. godine. Budući da nije bilo nikoga tko bi preuzeo troškove ukopa, njezino je tijelo predano Medicinskome fakultetu u Sorboni.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u listopadu 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Smrt Sulejmana I. Veličanstvenog IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Opsada Beča IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Završetak Finskog rata

 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.