Naslovnica

Policija u Muzeju ratne i vojne povijesti Pakrac

Kada govorimo o izlošcima u muzeju, vezanima uz ovu tematiku, možemo sa sigurnošću reći da su velika većina pokloni.
30. listopada 2019. u 10:39 0 komentara 972 prikaza
Foto: Mario Tušek

Za ovaj broj Vojne povijesti odlučili smo vam predstaviti neke od izložaka vezanih uz policiju, a koji se nalaze kod nas u muzeju. Svi oni koji su nas posjetili primijetili su da kod nas policijske odore zauzimaju vrlo važno mjesto, te se upravo zbog toga i nalaze na ulazu u muzej.

IZ NOVOG BROJA Vojna policija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

To mjesto i nije slučajno odabrano kada znamo da su u Domovinskome ratu upravo policijske postrojbe u Pakracu iznijele najteži dio obrane grada. Nisu to bile samo specijalne jedinice policije nego i temeljna policija sa svojim pričuvnim postrojbama. Prije par godina javio nam se jedan student iz Kanade koji je pisao doktorat na temu ratova na prostoru bivše Jugoslavije te je tim povodom boravio i u Pakracu posjetivši muzej, ali i razgovarajući s nekoliko pripadnika vojnih i policijskih postrojbi. Najveće čuđenje u razgovoru predstavljala mu je činjenica da je policija branila grad i držala tako veliku crtu razdvajanja. Na njegovo pitanje: „Pa ako je policija ratovala, tko je kontrolirao promet u gradu?“ svi smo se samo nasmijali.

To potvrđuje težinu posla koji je policija obavljala tijekom Domovinskoga rata transformiravši se iz mirnodopske u ratnu postrojbu. Kada govorimo o izlošcima u muzeju, vezanima uz ovu tematiku, možemo sa sigurnošću reći da su većina pokloni i ne možemo se sjetiti da smo ijedan kupili, što govori o tome da su nam i danas u muzeju, ali i u gradu Pakracu, aktivni i umirovljeni pripadnici MUP-a redoviti gosti.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2019.    

IZ NOVOG BROJA Vojne i policijske postrojbe u svijetu IZ NOVOG BROJA Izlošci koji privlače najviše pozornosti IZ NOVOG BROJA Specijalna policija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakraca
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.