Naslovnica

Vojna policija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac

Najviše izložaka poklonio je Ivica Bodo iz Bjelovara, bivši pripadnik VP-a, a danas veliki zaljubljenik i kolekcionar militarije.
01. listopada 2019. u 07:50 0 komentara 493 prikaza
Foto: Mario Tušek

Iako smo tek sada odlučili predstaviti neke od izložaka koji se nalaze kod nas u muzeju, a vezani su uz Vojnu policiju, to ni u kojem slučaju ne umanjuje važnost te postrojbe, štoviše, izložaka i priča toliko je da ne znamo kako sve staviti u jedan članak.

IZ NOVOG BROJA Vojne i policijske postrojbe u svijetu

Vojna policija upravo je ta postrojba koja je poveznica sa svim našim gardijskim brigadama, ali i ostalim aktivnim i pričuvnim postrojbama Hrvatske vojske. Početkom Domovinskoga rata i povećavanjem broja pripadnika Zbora narodne garde i pričuvnih brigada, ustrojavaju se i samostalne satnije i vodovi Vojne policije. Uvidjevši to, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donosi 13. studenoga 1991. odluku da se na temeljima ustrojstva Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Glavnoga stožera Hrvatske vojske, a u sklopu sektora za sigurnost MORH-a, ustroji Uprava Vojne policije, čijim načelnikom predsjednik imenuje glavnoga inspektora MUP-a RH Matu Laušića, koji je dotad bio voditelj predsjednikova osiguranja.

Svima koje zanima više o nastanku i ustroju Vojne policije preporučujemo da pročitaju knjigu „Vojna policija u Domovinskom ratu“, objavljenu 1998. godine i kojoj je glavni i odgovorni urednik upravo general-pukovnik Mate Laušić.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2019.       

IZ NOVOG BROJA Izlošci koji privlače najviše pozornosti IZ NOVOG BROJA Specijalna policija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakraca IZ NOVOG BROJA Komunikacijske veze JNA u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakraca
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.