Naslovnica

Vojne i policijske postrojbe u svijetu

Vama, našim posjetiteljima i čitateljima, odlučili smo ovdje pokazati nešto što nećete vidjeti ni u jednome muzeju u Hrvatskoj.
28. kolovoza 2019. u 23:24 0 komentara 715 prikaza
Foto: Mario Tušek

Prva ideja o otvaranju Muzeja vojne i ratne povijesti javlja se pri organiziranju izložbe pod nazivom „Ratnici“ koju smo ispred Kluba ratničkih vještina organizirali uz pomoć Muzeja grada Pakraca 2012. godine.

IZ NOVOG BROJA Izlošci koji privlače najviše pozornosti

Na toj izložbi većina naših izložaka odnosila se na Japan, mali dio na Domovinski rat, a većinu ostalih izložaka posudili smo od lokalnih kolekcionara i iz obližnjih muzejskih zbirki, pri čemu moramo spomenuti „Zbirku Sajko“, Željka i Živka Sajka iz Novske. Nakon izložbe koja je pobudila ogroman interes tadašnji gradonačelnik g. Davor Huška ponudio nam je prostor za stalni postav koji je poslije prerastao u Muzej vojne i ratne povijesti.

Tada se započelo s prikupljanjem raznih izložaka, prvenstveno vezanih uz hrvatsku vojnu i ratnu povijest, ali su se često mogli pronaći i izlošci raznih vojski svijeta koje su ljudi prikupili i koji imaju određenu, a nama zanimljivu priču. Često nas znaju posjetiti i pripadnici drugih vojski ili policija te se i tada uvijek nađe nešto novo za muzej. Isto tako, njima bude drago i ugodno se iznenade kad vide neku odoru ili dio opreme svoje vojske, jer to zasigurno nije ono što očekuju u jednome ovako malomu vojnom muzeju. Nama svaki od tih izložaka zanimljiv i vrijedan kako bi zaljubljenici u vojnu povijest dobili što širu sliku o ovoj tematici.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2019.            

IZ NOVOG BROJA Specijalna policija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakraca IZ NOVOG BROJA Komunikacijske veze JNA u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakraca IZ NOVOG BROJA Makete Muzeja vojne i ratne povijesti Pakraca
 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.