Naslovnica

Policija u obrani Konavala i Dubrovnika 1991./1992. godine

Nažalost, još uvijek nalazimo slučajeve zanemarivanja uloge policije u obrani Republike Hrvatske. Jedan od takvih slučajeva je i uloga Policijske uprave (PU) dubrovačke u obrani dubrovačkog područja.
10. rujna 2018. u 12:21 0 komentara 1167 prikaza
Foto: Teo Šalinović

Domovinski rat obilježen je čitavim nizom posebnosti koje su zanimljive za istraživanje i analizu. Jedna od tih posebnosti minuloga rata svakako jest i uloga hrvatske policije u Domovinskome ratu. Od pojave prvih modernih policijskih snaga u 19. stoljeću historiografija ne bilježi da je ijedna druga državna policija imala ulogu kakvu je imala hrvatska policija u Domovinskome ratu, posebno na njegovim početcima.

DOMOVINSKI RAT "Žirovac" pravi primjer prljave medijske propagande protiv Mambi i Hrvatske vojske

Kao što znamo, policija je državna institucija zadužena za očuvanje javnoga reda i mira u državi, ponajprije prevencijom kaznenih djela. Uz taj vrlo zahtjevan zadatak, u ključnome razdoblju naše povijesti hrvatska policija vršila je i zadatak obrane napadnute Domovine. Nažalost, još uvijek nalazimo slučajeve zanemarivanja uloge policije u obrani Republike Hrvatske. Jedan od takvih slučajeva je i uloga Policijske uprave (PU) dubrovačke u obrani Dubrovnika i šire okolice tijekom 1991./1992. godine.

Opisat ćemo ulogu i važnost dubrovačke policije u obrani Dubrovnika, u ovome broju na primjeru obrane Konavala i Dubrovnika, a onda i na drugim dijelovima dubrovačkoga bojišta. Preuzimajući u početku udar agresorskih snaga na sebe policija je uz asistenciju ostalih branitelja uspjela zaustaviti nadiruće snage. Ipak, time uloga policije u obrani nije završila jer su praktički sve do kraja 1991. godine policajci PU dubrovačke bili na prvim crtama obrane, a na nekim mjestima i duže. 

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. rujna 2018.

DOMOVINSKI RAT Crne mambe u rujnu 1995. ulaze u Bosansku Dubicu (prvi dio) DOMOVINSKI RAT Crne mambe u rujnu 1995. ulaze u Bosansku Dubicu (drugi dio) DOMOVINSKI RAT - OPREMA Kacige koje su sačuvale glave
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.