Naslovnica

Višegradska skupina spremna poslati postrojbe na Baltik

U deklaraciji koja je potpisana u srijedu, Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska izjavile su da njihovi glavni zapovjednici rade na planu koji će se predstaviti u srpnju na NATO summitu u Varšavi.
25. svibnja 2016. u 16:21 1 komentara 3023 prikaza
Poljska
Foto: Wikimedia CC

Četiri europske države središnje Europe izjavile su kako rade na tome da pošalju svoje postrojbe na Baltik, piše Reuters i NewEurope.

U deklaraciji koja je potpisana u srijedu, Češka, Mađarska, Slovačka i Poljska izjavile su da njihovi glavni zapovjednici rade na planu koji će se predstaviti u srpnju na NATO summitu u Varšavi. Postrojbe svake države bit će u rotaciji od 1. siječnja. Četiri države dio su Višegradske skupine. One podržavaju prisustvo NATO saveza u državama članicama NATO saveza - Poljskoj i zemljama na Baltiku koje se osjećaju ugroženo od strane Rusije.

Sergej Šojgu izjavio je da su ovo samo pokušaji zemalja da prebace postrojbe na područja blizu naše granice. Šojgu je također izjavio kako su postrojbe Južnog vojnog okruga opskrbljene oružjem dugog dometa te protuzračne obrane. Dodao je da je ruska mornarica povećala svoju prisutnost u regiji za 33 posto. Usred "rusko-zapadne" napetosti oko ukrajinske krize, SAD je poslao dodatnu vojnu opremu na Baltik i Središnju Europu. Početkom svibnja, američki raketni obrambeni sustav postao je operativan u Rumunjskoj. Rusija je izjavila da će poduzeti korake kako bi ipak osigurala stratešku ravnotežu.

Ministri obrane NATO saveza očekuju da će se donijeti odluka o veličini vojne sile koja će se poslati tek sljedećeg mjeseca. Dali su javnosti do znanja da vojska neće trajno ostati na granicama kako ne bi dodatno provocirali Kremlj.

>>Može li Rusija neutralizirati američke raketne štitove u Europi?

>>Rusija pokazala svoju moć na Crvenom trgu

  • Avatar stef99
    stef99:

    Mogli bi poslati par osmeraca sa kormilarom i prateče sandoline sa cugom, ....