PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK

Tuđmana je Boris Jeljcin 1996. godine odlikovao "Medaljom Žukov"

Tuđman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.04.2015.
u 17:52

Ali iza toga stoji jedna velika usluga koju je Jeljcin učinio Hrvatskoj, a koja se sastoji od diskretne isporuke velikih količina suvremenog naoružanja: od borbenih helikoptera Mi-24, lovačkih zrakoplova MiG-21 pa do u tom trenutku najsuvremenijeg sustava protuzračne obrane S-300, što je Hrvatskoj omogućilo stratešku nadmoć u trenutku operacije "Oluja" 1995. godine.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio je dana 4. studenog 1996. godine, odlukom predsjednika Ruske Federacije Borisa Jeljcina, odlikovanje "Medalja Žukov" za aktivan doprinos pobjedi u borbi protiv fašizma, a u prigodi 100-godišnjice rođenja maršala Žukova. Medalja je ustanovljena iste godine, a namijenjena je u tom trenutku živim "pripadnicima Crvene armije, mornarice, vojske NKVD-a i partizanima za hrabrost, izdržljivost i čvrstoću iskazanu u borbenom djelovanju protiv njemačko-fašističkih zavojevača i japanskih militarista". Tuđman ju je dobio zato što je bio partizan.

Dodjela ove medalje tek je simbolična gesta naklonosti predsjednika Jeljcina prema Tuđmanu i Republici Hrvatskoj. Ali iza toga stoji jedna velika usluga koju je Jeljcin učinio Hrvatskoj, a koja se sastoji od diskretne isporuke velikih količina suvremenog naoružanja: od borbenih helikoptera Mi-24, lovačkih zrakoplova MiG-21 pa do u tom trenutku najsuvremenijeg sustava protuzračne obrane S-300, što je Hrvatskoj omogućilo stratešku nadmoć u trenutku operacije "Oluja" 1995. godine.

Među građanima Republike Hrvatske ne postoji svijest o veličini i važnosti ove pomoći. Rusko je oružje, više od ičeg drugog, pomoglo Republici Hrvatskoj obraniti se od velikosrpske agresije.

Medalju mu je uručio veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Leonid Kerestedžijanc, pri čemu je, između ostalog, izjavio: "Gospodine predsjedniče, u ime i po ovlaštenju predsjednika Ruske Federacije imam posebnu čast uručiti Vam medalju 'Georgij Konstantinovič Žukov' koja nosi ime po slavnom maršalu, sovjetskom vođi iz Drugoga svjetskog rata. Njezino dodjeljivanje priznanje je osobnih zasluga i doprinosa antifašističkoj borbi..."

Slijedom rečenog predsjednik je Tuđman u uvodnom dijelu svoga obraćanja istaknuo: "Gospodine veleposlaniče, zahvaljujući vam na predanoj medalji koju mi je dodijelio predsjednik Ruske Federacije, kao sudionik antifašističkog rata, dopustite da kažem da tu medalju primam ne samo kao znak osobnog priznanja nego i kao znak priznanja antifašističkom pokretu Hrvatske..."

>>Tuđman: "Hrvatska je najjača oružana sila u ovome dijelu Europe"

Komentara 12

Avatar ban_Frankopan
ban_Frankopan
18:45 27.04.2015.

Cilj:Stvaranje Velike Srbije ( V-K-K ) bez nesrpskog stanovništva na raspolaganju cijela JNA Zaključak suda: http://www.icj-cij.org/docket/files/118/18422.pdf "According to the ICTY, the leadership of Serbia and that of the Serbs in Croatia, inter alia, shared the objective of creating an ethnicallythnically homogeneous Serb State." Haag presudio da su krivi JNA, srpske paravojne postrojbe i Srbija na čelu sa Slobodanom Miloševićem s ciljem stvaranja Velike Srbije i protjerivanja svega nesrpskog stanovništva i za masovne zločine nad nesrpskim stanovništvom. Rezultat: Haag dokazao što smo svi znali da su Srbi imali za cilj stvaranje Veliku Srbiju ( V-K-K) bez ne srpskog stanovništva,ali na srpsku nesreću su poraženi od HV-a u HR i BiH,a na kraju ih satrla i NATO baza Aviano kad počinili Srbi masovne zločine i protjerali stotine tisuća civila sa AP Kosova i ostale im samo granice današnje Srbije ( Srbija je uz Kosovo najmlađa država u Europi) Hrvatska cilj: Nezavisna država u granicama AVNOJ-a Rezultat : Hrvatska u granicama AVNOJ-a ( Bonus bežanija Srba Knin –Beograd i remetelački faktor sveden na manje od 4%) i poraz Srbije Haag: Hrvatska u potpunosti oslobođena svih optužbi , Oluja je vojno-redarstvena akcija odrađena po najvišim vojnim standardima,a Srbi pobjegli nakon vojnog poraza jer su bili krvi za zločine nad Hrvatima(Od 2500 izmišljenih od strane Srba ubijenih civila u Oluji u Haagu dokazana 42 , većina u borbama. Od 25.000 izmišljenih od strane Srba zapaljenih stala, kuca za vrijeme Oluje i poslije Oluje u Haagu dokaza 154 većina u borbama).

Avatar ban_Frankopan
ban_Frankopan
18:45 27.04.2015.

joydivision kmeči Servu kmeči ,Servija je izgubila rat i sad ti osrtaje da kmečiš, i kakvih ti 500 aviona govoriš

AN
anticenzura
18:47 27.04.2015.

Jedan i drugi su sve rasprodali narodu, slican se slicnom raduje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije