Naslovnica

Prešućeni vojskovođa Svetozar Boroević

Najsposobniji austrougarski vojskovođa, jedini Hrvat koji je dobio naslov vojskovođe (feldmaršala) i odlikovan najvišim odlikovanjima
05. kolovoza 2011. u 00:00 0 komentara 267 prikaza
Prešućeni vojskovođa  Svetozar Boroević
Foto: Vojna povijest

Svetozar Boroević, najsposobniji austrougarski vojskovođa Prvog svjetskog rata, jedini Hrvat koji je dobio naslov vojskovođe (feldmaršala) i odlikovan najvišim austrijskim odlikovanjima, od svoje smrti 1920. godine do današnjih dana sustavno je prešućivan. Istina i cijelo razdoblje Prvog svjetskog rata u hrvatskoj historiografiji slabo je istraženo i obrađeno. Lav sa Soče provođenjem aktivne obrane uspješno je odbio jedanaest napada daleko nadmoćnije talijanske vojske, od prvog u lipnju/srpnju 1915. do jedanaestog u kolovozu/rujnu 1917.

U dvanaestoj bitci, zajedno s njemačkim divizijama, Talijanima je nanesen strahovit poraz. Opravdano se može postaviti pitanje: dokle bi išla talijanska granica 1918. u slučaju da ih Boroević nije zaustavio? Unatoč tome, za političare naknadnih državnih tvorevina u kojima se našla Hrvatska, od monarhističke do socijalističke Jugoslavije, Boroević je više carski austrougarski general i vojskovođa, a manje jugoslavenski/hrvatski domoljub. Prema sličnim obrascima, Boroevićeva pripadnost Grkoistočnoj, kasnije Pravoslavnoj crkvi, i njegovo deklarirano hrvatstvo, bili su nespojivi sa, od uspostave Kraljevine SHS/Jugoslavije, agresivnom isključivošću u provođenju srbizacije poistovjećivanjem pravoslavlja i srpstva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.