Naslovnica

Proboj Središnjih sila kod Gorlica

Početkom svibnja 1915. godine započela je velebna operacija pod zapovjedništvom njemačkog generala von Mackenzena, zapovjednika njemačke 11. armije – proboj kod sela Gorlica u južnoj Poljskoj.
14. ožujka 2018. u 14:04 0 komentara 831 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Uz sve logističke i operativne poteškoće početkom svibnja 1915. započela je velebna operacija pod zapovjedništvom njemačkog generala von Mackenzena, zapovjednika njemačke 11. armije – proboj kod sela Gorlica u južnoj Poljskoj – u kojoj su Središnje sile pod vodstvom Nijemaca pokrenule goleme napadne operacije i uspjele odbaciti Ruse duboko na istok.

Rat NA DANAŠNJI DAN Sovjeti oslobodili Auschwitz

Velika ratna drama počela se odvijati u rano jutro 2. svibnja. Njemačka 11. i desno krilo k.u.k. 4. armije nakon teških borbi uspijevaju do 5. svibnja izbiti na rijeku Wisloka. U toj fazi napada uključuje se i Borojevićeva 3. armija u čijem su sastavu i dijelovi 96. karlovačke pješačke pukovnije.

Nakon uspješnog proboja Mackenzenovih i Borojevićevih snaga te austrougarske 4. armije na glavnom pravcu napada pokreću se dotada statične snage na Karpatima u čijem je sastavu većina hrvatskih snaga u sastavu grupacija Szurmay i Pflanzer-Baltin. U početku borbi u zoni odgovornosti armijske grupe Pflanzer-Baltin djeluje Grupa (njem. Gruppe) Ljubičić koja tijekom 2. svibnja kod sela Osmalode vodi napadne borbe i uspijeva osvojiti vrlo važne uzvisine kod Schlisa koje su plaćene teškim gubicima.

Gdje su se nalazile ostale hrvatske pukovnije? Sedamdesetdeveta pješačka pukovnija iz Otočca je u sastavu 7. pješačke divizije/Grupe Szurmay/njemačke Južne armije, a karlovačka 96. pješačka pukovnija s trima bojnama je u sastavu austrougarske 3. armije generala Borojevića na Karpatima. Najprije su pridodane dvije bojne 96. pješačke pukovnije iz 17. PD-a u sastav 1. konjaničke, a kasnije su vraćene u matičnu 17. pješačku diviziju/VII. korpusa. U korpusu Czibulka/AGr Pflanzer Baltin (kasnije 7. armija) su 16. bjelovarska, 53. zagrebačka i 78. osječka pješačka pukovnija i cjelovito hrvatsko Domobranstvo iz 42. Domobranske pješačke divizije. Karlovačka IV. bojna 96. pješačke pukovnije bila je u sastavu brigade brigadira (Oberst) Franza Kuhna/Grupe Ljubičić. Zagrebačka 31. lovačka bojna (Feldjägerbataillon 31. – skraćeno: FJB31) je u sastavu 4. armije kojom je zapovijedao nadvojvoda Josip Ferdinand, odnosno u Grupi podmaršala Stöger-Steinera koja je kasnije prerasla u Kombiniranu pješačku diviziju. 

 | Autor : Wikimedia Commons Foto: Wikimedia Commons

Fotografija: Pukovnik Eduard Hospodarž, zapovjednik zagrebačkih "lovaca"

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2018.

Rat DRUGI SVJETSKI RAT Sovjeti zauzeli Varšavu poljski vojnici SUKOBI Poljska osniva dragovoljnu postrojbu za obranu zemlje Poljska NA DANAŠNJI DAN Poljska kapitulirala


 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.