IZ NOVOG BROJA

Proboj Središnjih sila kod Gorlica

Wikimedia Commons
14.03.2018.
u 14:04

Početkom svibnja 1915. godine započela je velebna operacija pod zapovjedništvom njemačkog generala von Mackenzena, zapovjednika njemačke 11. armije – proboj kod sela Gorlica u južnoj Poljskoj.

Uz sve logističke i operativne poteškoće početkom svibnja 1915. započela je velebna operacija pod zapovjedništvom njemačkog generala von Mackenzena, zapovjednika njemačke 11. armije – proboj kod sela Gorlica u južnoj Poljskoj – u kojoj su Središnje sile pod vodstvom Nijemaca pokrenule goleme napadne operacije i uspjele odbaciti Ruse duboko na istok.

Velika ratna drama počela se odvijati u rano jutro 2. svibnja. Njemačka 11. i desno krilo k.u.k. 4. armije nakon teških borbi uspijevaju do 5. svibnja izbiti na rijeku Wisloka. U toj fazi napada uključuje se i Borojevićeva 3. armija u čijem su sastavu i dijelovi 96. karlovačke pješačke pukovnije.

Nakon uspješnog proboja Mackenzenovih i Borojevićevih snaga te austrougarske 4. armije na glavnom pravcu napada pokreću se dotada statične snage na Karpatima u čijem je sastavu većina hrvatskih snaga u sastavu grupacija Szurmay i Pflanzer-Baltin. U početku borbi u zoni odgovornosti armijske grupe Pflanzer-Baltin djeluje Grupa (njem. Gruppe) Ljubičić koja tijekom 2. svibnja kod sela Osmalode vodi napadne borbe i uspijeva osvojiti vrlo važne uzvisine kod Schlisa koje su plaćene teškim gubicima.

Gdje su se nalazile ostale hrvatske pukovnije? Sedamdesetdeveta pješačka pukovnija iz Otočca je u sastavu 7. pješačke divizije/Grupe Szurmay/njemačke Južne armije, a karlovačka 96. pješačka pukovnija s trima bojnama je u sastavu austrougarske 3. armije generala Borojevića na Karpatima. Najprije su pridodane dvije bojne 96. pješačke pukovnije iz 17. PD-a u sastav 1. konjaničke, a kasnije su vraćene u matičnu 17. pješačku diviziju/VII. korpusa. U korpusu Czibulka/AGr Pflanzer Baltin (kasnije 7. armija) su 16. bjelovarska, 53. zagrebačka i 78. osječka pješačka pukovnija i cjelovito hrvatsko Domobranstvo iz 42. Domobranske pješačke divizije. Karlovačka IV. bojna 96. pješačke pukovnije bila je u sastavu brigade brigadira (Oberst) Franza Kuhna/Grupe Ljubičić. Zagrebačka 31. lovačka bojna (Feldjägerbataillon 31. – skraćeno: FJB31) je u sastavu 4. armije kojom je zapovijedao nadvojvoda Josip Ferdinand, odnosno u Grupi podmaršala Stöger-Steinera koja je kasnije prerasla u Kombiniranu pješačku diviziju. 

Foto: Wikimedia Commons

Fotografija: Pukovnik Eduard Hospodarž, zapovjednik zagrebačkih "lovaca"

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2018.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije